Zdravotnické odbory varují před rušením malých nemocnic

12. 7. 2019 7:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče dnes varoval před rušením malých nemocnic. Znamenalo by to omezení dostupnosti péče, hrozí i odchod zdravotnického personálu mimo systém, řekla předsedkyně svazu Dagmar Žitníková. Vyzvala k přidání peněz do zdravotnictví na úroveň alespoň devět procent hrubého domácího produktu z nynějších sedmi procent. 


"Malé nemocnice jsou úplně základním atributem pro poskytování kvalitní zdravotní péče. Je důležité, aby člověk v regionu dostal péči v odpovídající kvalitě co nejblíže svému bydlišti," řekla Žitníková. Odmítla argument, že je v Česku příliš hustá nemocniční síť. Zatímco v zemích Evropské unie v průměru připadá jedna nemocnice na 30.000 až 40.000 obyvatel, v Česku je spádovost nemocnic kolem 50.000 až 100.000 lidí, uvedla Žitníková.

Upozornila také na to, že privatizace malých nemocnic může vést k rušení oddělení, která nejsou zisková. Vede to k omezování rozsahu péče i k odchodu části personálu.

Žitníková varovala i před podfinancováním nemocnic, které je podle ní důsledkem toho, že úhrady za lékařské zákroky v posledních letech nepokrývaly náklady na zvyšování platů. Projevuje se to podle ní vytvářením vnitřního dluhu, kdy nejsou peníze na rozvoj nemocnic a prodlužují se splatnosti faktur.

Žitníková vyzvala k přidání peněz do zdravotnictví. "Je potřeba přidat do zdravotnictví finance nejméně na úrovni dvou procent HDP," řekla. Česko by se tak podle ní dostalo na průměr Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Přidání by podle ní znamenalo náklady pro stát kolem sta miliard korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?