Zdravotnické odbory vyhodnotí plnění slibu vlády zvýšit platy

29. 1. 2015 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnické odbory dnes vyhodnotí plnění vládního slibu zvýšit o pět procent tarifní platy a mzdy ve zdravotnictví a sociálních službách. Všechny státní nemocnice podle ministerstva zdravotnictví platy od ledna zaměstnancům zvýšily.


Některé akciové společnosti ale tvrdí, že na to nemají peníze. Ministerstvo se s odboráři i zaměstnavateli dohodlo na vytvoření speciálního týmu, který těmto zařízením s analýzami příjmů od zdravotních pojišťoven pomůže.

Podle ankety Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) zvýšilo od ledna platy 28 příspěvkových organizací, jež jsou členy AČMN a řídí se tabulkami. Z nemocnic bez tarifních tabulek nehodlá mzdy vůbec zvyšovat osm, od ledna je zvýší třetina a v průběhu roku zhruba 43 procent.

Vyhláška prý dá nemocnicím méně, než potřebují. Krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů o tom informoval premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD).

Podle ministerstva některé akciové společnosti, kde státní tabulky nemají a ministerstvo jim navýšení nemůže nařídit, zřejmě chtějí zvýšené příjmy využít na pokrytí starších dluhů. Ministerstvo i odbory trvají na tom, že zvýšené platby od pojišťoven musejí managementy rozdělit do platů.

Pražští záchranáři dnes oznámí, že vstupují do stávkové pohotovosti. Požadují odvolání ředitele Zdeňka Schwarze. Ředitel prý například nekomunikuje s odbory a zaměstnance údajně uráží. Schwarz to odmítá.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?