Zdravotnické odbory vyzývají k solidaritě se stávkujícími

15. 6. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče (OSZSP) pobízí své členy k aktivní účasti na odborářské protireformní kampani „Otevřete oči“ a vyzývá k podpoře čtvrteční stávky Koalice dopravních odborových svazů.


Vláda i prezident republiky kritizují formu protestů a hovoří o zneužití stávky k politickým cílům a nahrávání opozici.

Podle předsedkyně OSZSP Dagmar Žitníkové nejde stávkujícím pouze o zaměstnanecké výhody, jak se snaží veřejnosti namluvit koalice a některá média, ale o zabránění vládním reformám daní, důchodů a zdravotnictví, které odbory považují za asociální.

„Stručně lze říci, že má pokračovat přenášení dalších a vyšších plateb na zaměstnance, zatímco jiní si polepší, nejvíce mají platit lidé s nejnižšími příjmy, bez placení bude nedosažitelná část zdravotní péče, totéž se chystá i v sociálních službách a dalších zatím dostupných veřejných službách. Mnohé tyto změny budou nevratné,“ uvádí ve svém včerejším dopise odborářům Žitníková.

Podle ní, protlačuje vláda své reformy silou a nezohledňuje fakta ani odborné námitky odborů. „Odboráři se po celou dobu snaží s vládou o reformách jednat, předložili velmi dobře argumentované vlastní návrhy, ale to nikoho nezajímá, ve skutečnosti se vláda baví s odboráři jen formálně,“ stěžuje si v dopise Žitníková.

Šéfka zdravotnických odborů poukazuje na tlaky, kterým jsou nyní na svých pracovištích odboráři v dopravě vystavováni a vyzývá proto ostatní členy k jejich podpoře.

„Buďme s nimi solidární, opravdu stávkují i za nás, za další odboráře a zaměstnance v dalších resortech, jejichž možnosti stávky jsou omezené nebo jejichž stávce by se politici jen vysmívali, protože by její dopad byl málo citelný,“ vysvětluje zdravotníkům Žitníková.

Čtyři formy protestu

Protože se zdravotníci nemohou vzhledem ke krátké době na přípravu připojit ke stávce přímo, navrhují odbory svým členům čtyři alternativy podpory stávkujících:

1. Vylepení plakátu na podporu stávky na pracovišti.

2. Rozdávání informačních letáků vysvětlujících pacientům důvody, proč ČMKOS odmítá vládní reformy.

3. Osobní vyjádření podpory stávce a nesouhlasu s reformami ve čtvrtek 16. června v 9:00 před budovou ministerstva zdravotnictví v Praze na Palackého náměstí.

4. Vyjádření podpory stávce a nesouhlasu s navrhovaným způsobem reforem prostřednictvím elektronické pošty na emailovou adresu premiéra republiky Petra Nečase.

Nečas: Stávka je politická a nahrává opozici

V úterý proti odborářům překvapivě tvrdě vystoupil i prezident republiky Václav Klaus. „Být vládou a pražským primátorem, tak bych se snažil po celé republice najít autobusy a nahradit jimi ty stávkující. A těm pak říci nashledanou, když nepřijdou do práce.“

Podle prezidenta odboráři zneužívají stávku k politickým cílům a odborářští bossové si jen snaží zvednout ego, přičemž si berou lidi občany jako rukojmí. „Nezahrávejme si se stávkami. Celá naše společnost je křehká nádoba a nesmí se do ní moc drncat. Řešme věci dohodou,“ varoval Klaus a paradoxně vyzval vládu k tvrdšímu postupu proti odborářům.

„Já bych byl velmi rád, kdyby se odhodlali číst ústavu a zákony způsobem, který by umožnil zasáhnout proti tomuto typu stávky. Vláda se musí chovat rezolutně a zřetelně. Není důvod ustupovat,“ poradil vládě možný přístup Klaus.

Petr Nečas na úterním setkání s novináři zdůraznil, že ctí právo odborářů na stávku, ale stejně jako prezident kritizoval politickou formu protestů. „Jsou to stávky a blokády proti vládě, které jdou vědomě vstříc levici. Je to bezprostřední spojení s konkrétními politickými stranami,“ prohlásil Nečas.

ČSSD: Řešením jsou nové volby

Opoziční ČSSD považuje za nejčistší způsob řešení nastalé situace demisi Nečasovi vlády a debatu politických stran o termínu vypsání předčasných voleb. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky vláda neumí vést sociální dialog a způsob jakým jedná, spíše zvyšuje sociální napětí.

Prostřednictvím svého blogu na webu Aktuálně.cz pak Sobotka kritizuje i prezidenta Václava Klause za jeho výroky o „loučení se“ s protestujícími zaměstnanci.

„Jsem přesvědčen, že prezident republiky by měl být prezidentem všech občanů a ne jen těch nejbohatších, jeho výroky jsou jednoznačným přešlapem a podporou jedné strany sporu, pravicové politiky. Prezident by měl být svorníkem společnosti a v žádném případě by ji neměl takto rozdělovat,“ napsal Sobotka.

Filip Kůt Citores

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?