Zdravotnickou dokumentaci mají v počítači čtyři pětiny ordinací

31. 10. 2011 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Pro vedení zdravotnické dokumentace používaly loni počítač čtyři pětiny samostatných ordinací lékařů. Ve svém počítači ji vedlo 78,7 procenta ordinací, na internetu zhruba každá desátá, z toho necelé půl procento spoléhalo jen na dokumentaci na internetu, zbytek vedl dokumentaci v obojí podobě.


Informují o tom statistici na svém webu.

Data statistiků tak potvrzují malou přízeň zdravotníků internetovému předávání dat o pacientech. V projektu internetových zdravotních knížek je podle webu společnosti IZIP téměř 21.000 zdravotnických pracovníků. Podle statistiků ale je v Česku přibližně 248.000 těchto pracovníků.

Projekt IZIP je spojen s podezřením na únik peněz na konta politiků ODS, soud to vyvrátil. Projekt využívá Všeobecná zdravotní pojišťovna, které do něj za deset let vložila zhruba 1,8 miliardy korun. Správní rada by v nejbližší době měla rozhodnout, zda VZP získá v projektu majoritu, nebo ho opustí.
Počítač vloni používalo 97,2 procenta a internet 81,6 procenta zdravotnických zařízení. Méně časté bylo u menších ambulancí.

Ke komunikaci prostřednictvím elektronické pošty využívalo internet 82,6 procenta zdravotnických zařízení, nejčastěji ke komunikaci se zdravotními pojišťovnami, 61,6 procenta, a s ostatními úřady a organizacemi, profesními komorami a odbornými společnostmi 58,5 procenta, s obchodními partnery 57,6 procenta, s pacienty 39,3 procenta a s lékárnami 21,4 procenta.

Nejčastěji vedli zdravotnickou dokumentaci přes internet praktici pro dospělé a praktičtí lékaři pro děti a dorost.

Vlastní webové stránky mělo na konci loňska v průměru 25,3 procenta zdravotnických zařízení, 90 procent nemocnic, 40 procent lékáren, pětina ordinací lékařů. Ze všech zdravotnických zařízení jen 6,4 procenta umožňovalo on-line objednání, častěji nemocnice. Ze zařízení, která mají své webové stránky, jich objednání pacienta na vyšetření umožňovalo 25,2 procenta a 29,8 procenta poskytovalo prostřednictvím webu konzultace.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?