Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje má nové vedeníZdravotnický

19. 5. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Holding, který v Královéhradeckém kraji sdružuje všechny krajské nemocnice, má nového ředitele. Stal se jím chirurg Jiří Skřivánek. V čele organizace nahradí Miroslava Vávru, který zůstává ředitelem Oblastní nemocnice Náchod a s ní spojené Nemocnice Rychnov nad Kněžnou.




Jiří Skřivánek, který do této doby působil na rehabilitační klinice Malvazinky v Praze, obstál ve výběrovém řízení, kterého se zúčastnilo 14 zájemců.

Nový ředitel, nové plány

„Miroslav Vávra odvedl pro krajské zdravotnictví velký kus práce. Jeho zásluhou došlo ke zefektivnění hospodaření jednotlivých nemocnic i jejich užší spolupráci. Daří se tak naplňovat krajskou koncepci zdravotnictví, jež má za cíl zajistit odpovídající síť zdravotnických služeb v souladu s potřebami obyvatel kraje,“ uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.
Nový ředitel se chce zasadit o další zefektivnění zdravotních služeb, své záměry bude prezentovat na podzim, až se dostatečně seznámí s fungováním holdingu. holding Královéhradeckého kraje sdružuje nemocnice v Trutnově, Jičíně, Náchodě, Rychnově nad Kněžnou a Dvoře Králové nad Labem.

Krajskou záchranku čeká modernizace

Rada kraje schválila vyhlášení veřejné zakázky na technologii pro operační středisko záchranné služby. Chce také požádat o dotaci na nové sanitky, výbavu vozů a nový komunikační systém. Předpokládané náklady jsou vypočítány na téměř 120 milionů korun. První na řadě je nákup nových sanitek.
„Náklady v tomto projektu odhadujeme na téměř 80 milionů korun, které by z 85 procent pokryla dotace z integrovaného operačního programu. Financování však ještě musí schválit zastupitelstvo kraje,“ doplnil hejtman Lubomír Franc. Při úspěchu žádosti by mohlo být vybaveno až 12 nových záchranářských vozů i s přístrojovým vybavením. S novou výbavou počítá kraj i pro stávající vozy.
eHealth pro záchranky Další peníze z operačního programu by měly posloužit k financování nového systému, který by výrazně zlepšil dorozumění mezi posádkami sanitek a nemocnicemi. „Záchranáři budou například vědět, která okolní nemocnice má nejlepší předpoklady k příjmu pacienta, a naopak – nemocnice se budou moci lépe připravit na pacientův příjem,“ uvedla tisková mluvčí kraje Martina Götzová.
„V případě projektu ‚Operační středisko zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje‘ jsme už schválili vyhlášení veřejné zakázky na dodavatele nové technologie,“ dodal hejtman Franc. Středisko tak bude mít novou ústřednu a radiovou síť. Na výjezdových základnách a v sanitkách pak budou k dispozici navigační přístroje a tablety. Tento projekt byl vyčíslen na necelých 39 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?