Zdravotnictví bude podle Hegera asi potřebovat injekci od státu

12. 10. 2011 7:48
přidejte názor
Autor: Redakce
České zdravotnictví bude v dalších letech nejspíš potřebovat finanční injekci od státu. V jablonecké nemocnici to řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Podle něj by se ve zdravotnickém systému v příštím roce "nějaké rezervy" ještě mohly najít, ale pak už asi bude zásah potřeba. Po zvýšení plateb z rozpočtu za státní pojištěnce, tedy hlavně za děti a za důchodce, volá opoziční ČSSD.


Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) podle jejího ředitele Pavla Horáka rezervy v pololetí došly, platby za péči se ale zpožďují jen minimálně. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň řekl, že péče o pacienty není ohrožena, a Hegerův úřad proto žádné radikální kroky vůči VZP nechystá.

„Řekl bych, že příští rok bychom ještě nějaké rezervy najít mohli, ale už další roky bude asi potřeba nějakou finanční injekci přece jenom udělat,“ řekl ČTK Heger.

Podle něj je zdravotnický systém „na pokraji svých sil“. Kvůli ekonomické krizi je totiž víc lidí bez práce, takže neodvádějí pojištění. Za nezaměstnané - stejně jako za děti, studenty či důchodce - pojistné hradí stát. „Stát platí za své pojištěnce strašně málo, prakticky jednu čtvrtinu toho, co platí zaměstnanci, takže čím je více těchto lidí (státních pojištěnců), tím je systém ochuzován. A opravdu bych řekl, že je na pokraji svých sil,“ uvedl ministr.

Sociální demokraté pokládají zvýšení plateb za státní pojištěnce za jediný způsob nápravy. Vláda podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky nemá žádnou udržitelnou koncepci financování zdravotní péče. Pokud se finanční situace VZP nezlepší, doplatí na to hlavně regionální zdravotnická zařízení, řekl novinářům Sobotka, podle kterého hrozí i riziko opakování protestu lékařů.

Dá se očekávat, že v příštím roce bude finanční situace ve zdravotnictví ještě napjatější než letos. Několik miliard korun si vyžádá zvýšení daně z přidané hodnoty, další miliardy budou potřeba na slibovaný desetiprocentní růst platů lékařům a zdravotníkům. Zdravotní pojišťovny zdravotnickým zařízením a doktorům ale zaplatí podle dosavadních informací zhruba stejný objem péče jako letos a úhrady jim nenavýší. Heger ČTK už dřív řekl, že se vláda usnesla na tom, že v roce 2012 stát nebude prostředky do systému přilévat.

Vedení zdravotnických odborů uvedlo, že bude po vládě žádat, aby stát peníze do zdravotnictví přidal. Podle místopředsedkyně odborového svazu Ivany Břeňkové by bylo nejjednodušší, kdyby stát začal za své pojištěnce platit vyšší pojistné. Řekla, že pokud do systému nepřiteče asi pět miliard, nebude možné slibovanou částku zdravotníkům přidat. S růstem mezd počítá memorandum, které na jaře ukončilo protest lékařských odborů Děkujeme, odcházíme.

Heger dnes zopakoval, že doufá, že na zvýšení platů finance budou. Už dřív ČTK ale řekl, že v některých zdravotnických zařízeních se přidat nejspíš nepodaří, protože na to nebudou mít. Šéf lékařských odborů Martin Engel na to zareagoval tak, že pokud by vláda svůj závazek nesplnila a doktorům příjem nezvedla, „nesla by plnou odpovědnost za vyhrocení situace ve zdravotnictví“.

I když VZP už rezervy nemá, podle mluvčího ministerstva není důvod k radikálním krokům a dohledu. Před několika lety uvalil na tuto pojišťovnu nucenou správu tehdejší ministr David Rath (ČSSD). „Tehdy ale pojišťovna platila 35 dnů po době splatnosti, nyní maximálně hrozí zpoždění pár dnů,“ uvedl Sršeň. Podle něj může v příštím roce nastat „zvrat“ k lepšímu, pokud se ekonomice začne dařit. Dodal také, že se zdravotní pojištění bude mezi pojišťovnami jinak přerozdělovat. VZP, která má nejvíc nejvážněji nemocných, by měla podle toho dostat také víc peněz. Přerozdělit by se měly i rezervy ostatních pojišťoven z let 2008 a 2009, dodal mluvčí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?