Zdravotnictví chybějí stovky sester

14. 6. 2007 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Důvodem nejsou jen nízké platy, ale také norma EU, podle níž by měly mít zdravotní sestry vyšší vzdělání. „Proto už tři roky nevyšly ze středních zdravotnických škol žádné absolventky, všechny totiž pokračují ve studiu,“ uvedla mluvčí bratislavské nemocnice...


Stovky zdravotních sester chybějí nejen slovenským nemocnicím, jejich nedostatek pociťují už i ambulance soukromých lékařů. Důvodem nejsou jen nízké platy, ale také norma Evropské unie, podle níž by měly mít zdravotní sestry vyšší vzdělání.

„Proto už tři roky nevyšly ze středních zdravotnických škol žádné absolventky, všechny totiž pokračují v bakalářském či magisterském studiu,“ uvedla mluvčí bratislavské fakultní nemocnice Rut Geržová.

Z nemocnic a ambulancí zase sestry vyhánějí nízké mzdy. Loni jich do zahraničí odešlo téměř pět set. Jde přitom jen o ty sestry, které požádají ministerstvo zdravotnictví o oficiální doklad o vzdělání. Od května 2004 bylo vydaných již 1319 takovýchto potvrzení. Mnohé další zakotvily v Rakousku či Německu, kde se v domácnostech starají o nemocného či starého člena rodiny.

Podle prezidentky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Márie Lévyové je průměrný roční plat slovenské zdravotní sestry 5 tisíc euro, což je v přepočtu 170 tisíc slovenských korun. „V Irsku si ale ročně vydělají až 50 tisíc euro,“ podotkla.

V ambulantní sféře je to podle ní ještě horší. Právě odtud jich začíná odcházet nejvíce. „Není výjimkou, že sestra po třiceti letech praxe dostává měsíčně 8 tisíc čistého,“ uvedla Levyová. Lékaři tvrdí, že nedostatečné ohodnocení sester souvisí s celkovým financováním ambulancí.

„Bohužel v mnoha případech opravdu sestry nevydělají více než 8 tisíc měsíčně, ale na víc lékař prostě nemá,“ přiznal šéf Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor.

Problém s nedostatkem sester v ambulancích může ještě narůst, pokud se budou zvyšovat mzdy v nemocnicích. „Naše ceny za výkony nerostou, právě naopak, ale platy v nemocnicích ano. Sestry tak budou z ambulancí odcházet,“ dodal.

„Průměrný příjem ambulance lékaře specialisty ze zdravotní pojišťovny je 60 tisíc korun. Z toho musí zaplatit všechno, energie, pronájem, zdravotnický materiál, mzdu sobě i sestřičce, za oba odvody a ještě i přístrojovou techniku. Přitom nám sebrali dvacetikorunové poplatky, které ničím nenahradili, ačkoli to slíbili,“ uvedla Alena Jancová ze Slovenskej únie špecialistov.

Také některým nemocnicím chybějí sestry. V trenčianské by jich například potřebovali 16, a to na oddělení anesteziologie a intenzivní medicíny. V novozámecké nemocnici pracuje 489 sester, sedm jich ale chybí. V bratislavské nemocnici pracuje 1800 sester, chybí jich 200.

Průměrná mzda zdravotní sestry se pohybuje od 13 do 21 tisíc slovenských korun. Nejvíce si sestry vydělají ve fakultních nemocnicích. Například v bratislavské je podle mluvčí Rut Geržové jejich průměrná mzda 21 842 korun včetně všech příplatků. „Nejméně vydělávají sestry v neziskových organizacích, kde je průměrný plat 13 tisíc korun,“ doplnila Levyová.

Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že „alarmující stav“ vnímá již dva roky. „Nízké mzdy nejsou jediným důvodem, proč sestry odcházejí. Nedostatek zdravotních sester je v celém světě,“ prohlásila mluvčí resortu Silvia Balázsiková. Jak dodala, situace by se kromě dojednáním zvýšení platů měla vyřešit také vydáním vyhlášky, kterou se ustanoví počty sester v nemocnicích.

Pravda

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?