Zdravotnictví dostane z rozpočtu méně, uspoří na administrativě

14. 6. 2007 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
"Umíme si představit prostředky vyšší, ale dokážeme se přizpůsobit, počítáme s omezením nákladů na administrativu úřadu i 35 organizací, které ministerstvo řídí," řekl Šnajdr. Úspory tak bude muset hledat například Státní ústav pro kontrolu léčiv...


Zdravotnictví dostane příští rok ze státního rozpočtu méně, podle prvního náměstka ministra zdravotnictví Marka Šnajdra se s tím ale dokáže vypořádat.

Vládou schválený předběžný limit výdajů je 8,3 miliardy, ministerstvo letos hospodaří s 9,1 miliardy.

Zdravotnictvím ročně proteče kolem 210 miliard, valná většina peněz ale je z výběru zdravotního pojištění.

„Umíme si představit prostředky vyšší, ale dokážeme se přizpůsobit, to znamená, že počítáme s omezením nákladů na administrativu úřadu i 35 organizací, které ministerstvo řídí,“ řekl ČTK Šnajdr.

Úspory ve vnitřním chodu tak budou muset hledat například Státní ústav pro kontrolu léčiv či Státní zdravotní ústav.

Šnajdr zdůraznil, že ministerstvo chce v roce 2008 i při omezení peněz ze státního rozpočtu zachovat obvyklé prostředky na investice, ročně jsou to zhruba 2,5 miliardy.

V příštím roce začnou proudit do organizací ministerstva peníze ze strukturálních fondů, měly by to být 1,5 až dvě miliardy, zařízení je použijí na nákup přístrojů a dalšího vybavení.

Náměstek poznamenal, že i když stát nebude dva roky navyšovat své platby zdravotního pojištění za děti, důchodce a nezaměstnané, na příjmech pojišťoven se to neprojeví. Platba státu tvoří 25 procent jejich příjmu.

„Když u čtvrtiny příjmu bude nárůst nula a zbytek poroste s růstem mezd, který je šest až sedm procent, stoupnou celkově příjmy zdravotního pojištění o tři až čtyři procenta,“ vyčíslil.

Pokud budou schváleny regulační poplatky pacientů, omezí se zbytečná péče a pojišťovny budou mít dost peněz na úhradu potřebné péče. „Budou finančně stabilní a budou dokonce navyšovat úhrady,“ shrnul Šnajdr.

Šetřit v následujících letech bude muset zřejmě většina ministerstev. Ministerstvo financí totiž snížilo v přípravném materiálu ke státnímu rozpočtu jejich výdaje, a to nejen příští rok, ale i v letech 2009 a 2010.

S méně penězi by měla hospodařit například ministerstva zemědělství, kultury, zdravotnictví nebo průmyslu. Naopak polepšit by si mělo například ministerstvo vnitra, práce a sociálních věcí i resort financí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?