Zdravotnictví má nového šéfa, Heger usedl do ministerského křesla

15. 7. 2010 9:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Leoš Heger (TOP O9) se ujal řízení ministerstva zdravotnictví. Řešit bude muset zejména finanční problémy, zdravotnictví prý chybí až deset miliard korun. Zatím není jasné, jaké personální změny resort dále čekají, Heger ale naznačil, že nic radikálního nechystá.


Heger v čele resortu usedá jako šestnáctý ministr zdravotnictví. Jako dlouholetý a velmi úspěšný ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové má podporu převážné většiny odborníků.

„Jsem přesvědčen, že v osobě doktora Hegera přichází velice kvalitní ministr, člověk s hlubokou a dlouhodobou znalostí oboru, ale také člověk s velmi silnou manažerskou kompetencí,“ komentoval uvedení Hegera premiér Petr Nečas.

Podotkl, že průměrné dožití ve funkci ministra zdravotnictví je jeden rok a tři měsíce. Nečas u Hegera očekává, že bude absolutním rekordmanem a bude mít dost času na to, aby provedl potřebné reformy.

Reforma zdravotnictví je podle Nečase úkolem pro celou vládu, slíbil Hegerovi stoprocentní podporu a vysoce nadstandardní spolupráci. Nečas počítá v rámci vlády s vytvořením užšího týmu pro zdravotnické reformy.

První krok: schůzka s řediteli pojišťoven

Hegerovi předala úřad končící ministryně vlády Dana Jurásková, která jako členka úřednického kabinetu měla vést zdravotnictví jen pár měsíců. Její angažmá se protáhlo na 13,5 měsíce, což je na šéfa resortu slušná doba.

Heger jí na výraz poděkování předal kytici barevných lilií a růží a Nečas kytici růží růžových. Nový ministr poděkoval Juráskové za odvedenou práci a Nečasovi za podporu a vyjádřil naději, že je pro toto období jediný mezi lékaři a řediteli nemocnic, který bude ministrem.

Zaměří se především na zvýšení efektivnosti a lepší využití peněz ve zdravotnictví. Vyhradil si dobu prázdnin k tomu, aby zformoval svůj tým. Nechystá se provádět na ministerstvu personální revoluci.

„Chci najít rozumnou míru inovací a tradice i u agend, které jsou rozjeté,“ řekl Heger. Mezi prvními kroky nového ministra bude schůzka s řediteli všech devíti zdravotních pojišťoven. Chce od nich získat data, která mu umožní řídit resort objektivně. „Nad daty se dá rozhodovat věcně, politická rozhodnutí zůstanou jen pro mimořádné situace,“ doplnil.

Obnoví Heger spolupráci s ČLK?

Jako člověk kompromisu chce Heger hledat shodu mezi rozdílnými názory, získat podporu opozice a navázat spolupráci s Českou lékařskou komorou, která za posledních dvou ministrů ODS byla přerušena.

Uvedením Hegera do funkce skončila dvoudenní série uvádění nových ministrů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?