Zdravotnictví spasí dotace i vyšší daně

26. 2. 2009 9:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud stát nezasáhne, hrozí kvůli obrovskému výpadku příjmů pojišťoven ve zdravotnictví stejná krize jako na konci roku 2005. Kvůli obrovským dluhům VZP tehdy dokonce musely nemocnice o dva měsíce prodloužit čekací doby na plánované operace kyčelních kloubů...


- Vláda zachrání pojišťovny státními dotacemi

- Plánuje i vyšší pojištění pro nejbohatší

- Sociální demokraté s tím souhlasí

Ještě před půlrokem na tom bylo české zdravotnictví nejlépe ve své historii. Jenže kvůli ekonomické krizi je všechno jinak.

Pokud stát nezasáhne, hrozí kvůli obrovskému výpadku příjmů pojišťoven ve zdravotnictví stejná krize jako na konci roku 2005. Kvůli obrovským dluhům VZP tehdy dokonce musely nemocnice o dva měsíce prodloužit čekací doby na plánované operace kyčelních kloubů.

Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová chce proto podstatně zvýšit státní dotace zdravotním pojišťovnám. Zároveň jedná s ministerstvem financí o tom, že by měli do zdravotnictví víc přispívat lidé s příjmy nad 92 tisíc.

Důvod je jasný: Pokud by nic neudělala, prodlužování čekacích dob na operace 0by desetitisíce Čechů neminulo. Jako v roce 2005.

„Stejně jako Škoda kvůli krizi udělala na konci roku výluku, tak zdravotnictví tehdy muselo udělat výluku u plánovaných operacích,“ vzpomíná tehdejší ministr zdravotnictví David Rath z ČSSD, který v roce 2005 kvůli krizi ve zdravotnictví dokonce uvalil nucenou správu na VZP.

Během pár měsíců pak Rath spolu se svým pozdějším velkým rivalem Tomášem Julínkem zvýšili roční platby státu do zdravotnictví o víc než osm miliard, a tím ho zachránili. Byla to jediná věc, na které se od té doby oba nesmiřitelní rivalové shodli.

Osm miliard na zdraví

Filipiová během pár týdnů předloží vládě návrh, aby stát začal platit pojišťovnám víc peněz za děti, studenty, důchodce nebo nezaměstnané. „Platba za státní pojištěnce by se měla zvýšit jen po dobu trvání krize,“ upozorňuje Filipiová.

Zatímco dnes platí vláda za každého z 5,8 milionu státních pojištěnců 677 korun, od roku 2010 by měl stát podle předběžných propočtů ministerstva zdravotnictví tuhle částku zvýšit na zhruba 790 korun. Pojišťovny by tak v roce 2010 dostaly osm miliard navíc.

Se zvýšením platby státu za děti, důchodce nebo nezaměstnané souhlasí i ministerstvo financí. „To, že se zvýší pojistné za státní pojištěnce, je už dnes víceméně jasné,“ připouští náměstek ministra financí Eduard Janota.

Na zvýšení státních dotací pojišťovnám se shodnou jak vládní ODS, tak i opoziční ČSSD. „Po zvýšení plateb státu za své pojištěnce voláme už dva roky. Takže v tom vládě určitě pomůžeme,“ potvrzuje stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath.

Ministerstvo zdravotnictví chce ale dostat víc peněz do zdravotnictví i od nejbohatších lidí. S ministerstvem financí jedná o tom, že by na dva roky kvůli hrozící krizi ve zdravotnictví zvýšilo strop, nad kterým už bohatí lidé neplatí zdravotní pojištění.

Dnes zdravotní pojištění neplatí lidé z příjmů, které jsou vyšší než čtyřnásobek průměrného platu. Nově by se tahle hranice měla zvýšit na pětinásobek průměrné mzdy. Například velmi dobře placení zaměstnanci s příjmem nad 120 tisíc by platili zdravotním pojišťovnám o tisícovku víc.

Víc peněz od nejbohatších

Díky penězům od nejbohatších by přišly do zdravotnictví stovky milionů korun. Ministr financí Miroslav Kalousek je ochotný o zvýšení stropu na odvody zdravotního pojištění ze čtyřnásobku na pětinásobek průměrného platu jednat.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

Petr Vašek, iHNED.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?