Zdravotnictví stojí léčba osteoporózy půl miliardy korun ročně

25. 2. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Půl miliardy korun ročně vydá české zdravotnictví na léčbu osteoporózy a zlomenin, které bývají prvním projevem řídnutí kostí. Tzv. "tichý zabiják kostí" se dlouho neprojevuje, pacienti vyhledají lékaře až s bolestmi kostí či páteře.


Osteoporózou trpí v Česku téměř milion lidí, osteoporotickou zlomeninu utrpí každá třetí seniorka a každý šestý senior. S úbytkem kostní hmoty se také snižují obratle a nemocný se postupně „zmenší“ v průměru o sedm centimetrů.

„Osteoporóza je nemoc, cílem je zabránit zlomenině,“ řekl ČTK vedoucí osteocentra plzeňské fakultní nemocnice docent Václav Vyskočil s tím, že v prvním roce po zlomenině zemře až čtvrtina pacientů. Alarmující podle něj je, že do tří let utrpí až 30 procent pacientů další zlomeninu. Většina si totiž po první zlomenině nedá vyšetřit stav kostí a jen deset procent dostává léčbu, která by řídnutí kostí zbrzdila.

Riziko osteoporózy zvyšují vrozené předpoklady, jako je malý vzrůst a světlá barva kůže, osteoporóza v rodině, dále podváha, časná menopauza, nízký příjem vápníku, užívání některých léků, například kortikoidů, sedavý životní styl, kouření a nadměrný příjem kofeinu a alkoholu.

„V Česku je jednou z hlavních příčin osteoporózy nedostatečný příjem vápníku. Téměř 78 procent žen po menopauze podle průzkumu nedosahuje ani minimálního denního příjmu 1000 až 1200 miligramů. Vedle vápníku jsou důležité i kostní minerály, například zinek, který je nezbytný pro remodelaci a mineralizaci kostí,“ uvedl docent.

Maximální množství kostní hmoty se tvoří do 20 let věku, stav kostí dítěte může ovlivnit matka v těhotenství správnou výživou. Do 30 let věku se tvoří víc kostní hmoty, než odbourává, později převažuje odbourávání. Tomu, kdo má dobrý základ z dětství, vydrží pevné kosti do vyššího věku.

Osteoporóza se léčí potlačováním řídnutí kostí či podporou tvorby nové kostní hmoty. Lidé ve vyšším věku by měli také víc dbát na bezpečnost při pohybu i sportu, aby při pádu neutrpěli zlomeninu. „Základem léčby je pravidelný pohyb a zdravá životospráva. Důraz je kladen na stravu bohatou na vápník, který je ve velkém množství v máku, sezamu či tvarohu, a bohatou na vitamín D, který je v rybách a plodech moře,“ shrnul lékař. Pro doplnění dodávky vápníku doporučil také volně prodejné přípravky.

  • *Při třech a více kladných odpovědích hrozí riziko osteoporózy:**

1. Utrpěl/a jste někdy i po malém úrazu zlomeninu?

2. Užíváte po dlouhou dobu kortikoidy?

3. Máte štíhlou nebo malou postavu?

4. Vynechala vám někdy menstruace na dobu delší než půl roku?

5. Byl/a jste někdy v životě upoután/a na lůžko na několik týdnů?

6. Strávíte denně na čerstvém vzduchu méně než jednu hodinu?

7. Máte pohybovou aktivitu méně než dvakrát týdně?

8. Kouříte pravidelně?

9. Vypijete více než tři šálky kávy denně?

10. Vypijete denně méně než půl litru mléka, nebo sníte méně než 100 gramů polotučného sýra?

Zdroj: Společnost pro metabolická onemocnění skeletu

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?