Zdravotnictví v kraji: Miliardy létají komínem

8. 11. 2006 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Nic netrápí zdejší zdravotnictví tolik jako neefektivně utrácené peníze. " Peněz je dost, jen se špatně vynakládají," zlobí se ředitel vysokomýtské nemocnice Jan Plachý...


Východní Čechy -

“ Systém odměňování je katastrofálně demotivující. Nejen co se týče mzdových výdajů na personál, ale především celkového ekonomického chování nemocnic. Ty nejsou vůbec motivovány k vysokým výkonům, ale právě naopak. Když naše zařízení vykáže nadprůměrné výkony, stejně za ně nedostaneme od pojišťoven zaplaceno,“ dodal ředitel.

Rušení lůžek bolelo

Kvůli neefektivnímu utrácení miliard bez viditelného přínosu už byly ve východních Čechách v posledních letech zrušeny stovky lůžek akutní péče. Ve velkém reformy zatím postihly jen jednu nemocnici - právě tu ve Vysokém Mýtě.

Zařízení existuje dál, ale již jen s lůžky následné péče. Všech zhruba 180 lůžek akutní péče bylo zrušeno. “ Jednodenní chirurgické operace ale provádíme dál. Máme tu i stacionář,“ sdělil ředitel Plachý. Útlum nemocnice se však setkal s odporem veřejnosti.

V Královéhradeckém kraji zatím žádná nemocnice zrušena nebyla. Ale i zde byla rušena málo využívaná a prodělečná oddělení, byly zredukovány počty lůžek a především proběhlo velké slučování nemocnic. Například pod nemocnici v Náchodě byla začleněna dříve samostatná zařízení v Broumově, Opočně, Jaroměři či Novém Městě nad Metují. “ Nemocnic jako domů je stále stejně, ale ubylo jich jako samostatných právních subjektů,“ uvedl šéf rychnovské nemocnice Otto Štěpán.

KAMIL DUBSKÝ, Hradecký deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?