Zdravotnictví v Libereckém kraji povede André Jakubička ze Změny

22. 1. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnictví v Libereckém kraji povede zřejmě bývalý starosta Železného Brodu André Jakubička, navrhla ho Změna pro Liberecký kraj. Do čela resortu nastoupí po stranické kolegyni Zuzaně Kocumové, kterou v listopadu zastupitelé odvolali.


O nominaci Jakubičky předsedy zastupitelských klubů informoval náměstek hejtmana Josef Jadrný (Změna). O novém náměstkovi hejtmana budou krajští zastupitelé rozhodovat na zasedání v úterý 27. ledna, řekl ČTK Jadrný.

Kocumovou odvolalo 25. listopadu krajské zastupitelstvo na návrh koaličního partnera - klubu Starostů pro Liberecký kraj. Odůvodnilo to jejím selháním v řízení resortu, rozpory v důležitých otázkách fungování a rozvoje kraje a absencí týmové spolupráce. Pro odvolání hlasovalo tehdy 35 z 44 přítomných zastupitelů. Řízením zdravotnictví byl dočasně pověřen ekonomický náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové).

Libereckému kraji vládne od roku 2012 koalice vítězných Starostů a Změny pro Liberecký kraj, v 45členném zastupitelstvu má těsnou většinu 23 mandátů. I když odvolání Kocumové původně vypadalo na rozpad koalice, nakonec rozkol ustála. „Pod koaliční smlouvou je 23 podpisů a nikdo svůj podpis nestáhl, a tak stále platí,“ řekl Jadrný.

Osmatřicetiletý Jakubička, kterého teď Změna do čela resortu navrhuje, nemá zdravotnické vzdělání, to ale neměla ani jeho předchůdkyně Kocumová. „Jsem ale přesvědčen o tom, že jako bývalý starosta má zkušenosti s investičními akcemi a je pro tuto funkci vhodným kandidátem,“ řekl Jadrný.

Za Jakubičkou ale nestojí ani celý klub Změny, čtyři členové z devíti jeho nominaci nepodporují. Vedle lídra Změny Jana Korytáře ho nepodpoří Zuzana Kocumová, Jaromír Baxa ani Miroslav Hudec. Korytář k tomu dnes ČTK řekl: „Určitě to nepovažuji za šťastný krok, chápu, že je ze strany Starostů tlak, aby už se to nějak vyřešilo, ale není to určitě po žádné dohodě.“ Ke zvolení Jakubičky náměstkem tak bude zřejmě třeba hlasů opozičních zastupitelů z ČSSD, ODS nebo KSČM.

Zastupitelé nebudou rozhodovat jen o novém náměstkovi pro zdravotnictví, ale také o změně rozdělení resortů. „Tělovýchova a sport by se od zdravotnictví měla opět vrátit pod resort školství a mládeže, kde byla v minulých volebních obdobích, a resort zdravotnictví zůstane samostatný,“ řekl ČTK hetman Martin Půta (STAN). Na připojení sportu ke zdravotnictví se po volbách dohodla koalice, protože Kocumová je aktivní sportovkyně.

Změna čeká také komise a výbory. Radní už minulý týden rozhodli o zrušení sportovní komise rady, její kompetence by měl převzít nově vytvořený samostatný Výbor pro tělovýchovu a sport zastupitelstva. „Hlavní důvod je ten, že sportovní komise na základě strategie pro podporu sportu rozděluje zdaleka nejvíc peněz v dotačním fondu. Je to dohromady 30 milionů korun, a nemělo by se o nich proto rozhodovat v orgánu rady, ale v orgánu zastupitelstva, tedy ve výboru,“ uvedl Půta.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?