Zdravotnímu systému SRN přebývají miliardy,možná nahradí poplatky

9. 3. 2012 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
V systému německého povinného zdravotního pojištění zůstalo z loňska 19,5 miliardy eur (zhruba 483 miliard Kč) a tamní politici a zdravotní pojišťovny se nyní přou, jak s těmito prostředky naložit.


Zatímco pojišťovny je chtějí nechat jako rezervu na horší časy, některé strany i obyčejní Němci by jimi nejraději nahradili poplatky u lékaře. Ministerstvo zdravotnictví údajně možnost zrušení i v Česku dobře známých regulačních poplatků už prověřuje.

Šéf rezortu Daniel Bahr nejprve pojišťovnám navrhl, aby zvážily vyplacení prémií svým klientům. Zdravotní kasy to však obratem odmítly a přebytek chtějí uchovat jako finanční polštář do budoucna. „Teď, když je finanční situace stabilní, musíme si vytvořit a zajistit zálohu pro horší časy,“ prohlásil místopředseda svazu zdravotních pojišťoven Johann-Magnus von Stackelberg.

Postkomunistická Levice spolu s částí vládních svobodných demokratů (FDP) místo toho požadují zrušit poplatek u lékaře, který v Německu činí deset eur (zhruba 250 Kč) na čtvrtletí. „Poplatek zavedený v roce 2004 nikdy neplnil zamýšlenou funkci regulace návštěv u lékaře. V Německu k němu lidé podle statistik chodí osmnáctkrát za rok, ve skandinávských zemích pětkrát až sedmkrát,“ zdůvodnil údajnou zbytnost tohoto opatření zemský ministr zdravotnictví Šlesvicka-Holštýnska Heiner Garg z FDP. Z desetieurové položky jde podle něj na péči o pacienta navíc maximálně jen polovina, zbytek tvoří správní výdaje.

Tento nápad podporuje i sdružení na ochranu spotřebitelů VZBZ. „Tyto peníze musí posloužit pacientům. Zrušení poplatku u lékaře by jim bezprostředně pomohlo,“ uvedl předseda VZBZ Gerd Billen. Pro zrušení poplatku se v anketách německých zpravodajských televizí vyslovila i drtivá většina respondentů oslovených na ulici. Němci ročně na regulačních poplatcích zaplatí okolo dvou miliard eur (50 miliard Kč).

Ministerstvo financí naopak podle tisku zvažuje, že vzhledem k finančním rezervám omezí státní příspěvky do zdravotnického systému. Do fondu na povinné pojištění nyní přispívá 14 miliardami eur, příští rok by tuto částku mohlo údajně ministerstvo omezit až o čtyři miliardy eur. To však odmítají koaliční křesťanští socialisté (CSU). Podle bavorského ministra zdravotnictví za tuto stranu Marcela Hubera hrozí, že se příští rok finanční situace v německém zdravotnictví zhorší. „V roce 2014 tak budou všechny rezervy vyčerpány,“ varoval Huber.

V Česku platí pacienti regulační poplatky ve zdravotnictví od roku 2008. Původně hradili 30 Kč u lékaře a za položku na receptu, 60 Kč za den v nemocnici a 90 Kč za pohotovost. Systém od té doby prošel některými úpravami. Za den v nemocnici nyní zaplatí 100 Kč, v lékárnách pak dají 30 Kč za celý recept, ne už za každou položku na něm.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?