Ze 200 nemocnic v ČR má 34 národní a tři mezinárodní akreditaci

13. 3. 2009 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Ze dvou stovek nemocnic a léčeben v ČR jich má národní akreditaci 34, mezinárodní tři a další dvě by ji měly získat do konce roku. To je podle ředitele Spojené akreditační komise Davida Marxe dobrý evropský průměr. Akreditace je zárukou, že nemocnice poskytuje kvalitní péči a je pro pacienty bezpečná, řekl dnes novinářům Marx...


Prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich doplnil, že pojišťovny lépe zaplatí nemocnicím s akreditací. Ostatním zaplatí méně a těm, které podmínky kvality neplní, neobnoví smlouvu. Podle některých nemocnic s akreditací ale pojišťovny akreditace finančně nezohledňují.

„Zhruba sedm až 11 procent pacientů je zdravotní péčí poškozeno, vyplývá to z evropských studií. V Česku žádná studie provedena nebyla, ale není důvod domnívat se, že je to zde jiné,“ řekl Marx. Pojišťovny mají dostatek informací o kvalitě zařízení, proto by podle Marxe měly být „informovaným agentem pacienta“ a měly by uzavírat smlouvy jen s kvalitními zařízeními.

Friedrich potvrdil, že to už se děje, a to formou „nakupování péče“, to znamená, že pojišťovny uzavírají smlouvy na operace kyčelních kloubů jen se zařízeními, která je provádějí dobře. Ostatním je platit přestanou.

Informace pojišťoven ale zpochybnil ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Svatopluk Němeček. ČTK řekl, že 20 nemocnic s akreditací, mezi nimi i jeho zařízení, požádalo dopisem pojišťovny, aby zohlednily akreditaci lepší platbou. „Ve spoustě slov v podstatě odpověděly, že nic finančně zohledňovat nebudou. Byla tam jen mlhavá formulace, že v budoucnu o tom budou uvažovat. Pokud tedy mluví o kvalitě, jsou to jen pustá slova, v praxi nic pro to nedělají,“ řekl Němeček.

Akreditace podle Marxe omezí riziko, ale nemůže zcela vyloučit poškození pacienta - od běžných omylů, jako je vynechání dávky léku, až po omyly, kdy pacientovi byla operačně odstraněna zdravá ledvina místo nemocné.

„Jediná absolutně bezpečná nemocnice je ta, která ještě nebyla otevřena,“ poznamenal Marx. Akreditovaná nemocnice ale má nastaveny kontrolní procesy tak, že rychle odhalí, když něco není v pořádku, a je možno zjednat nápravu. Série například „heparinových vražd“, za které byl bývalý zdravotník havlíčkobrodské nemocnice Petr Zelenka pravomocně odsouzen na doživotí, by v akreditované nemocnici nebyla možná.

Friedrich připomněl, že Česko už na cestě ke kvalitní a bezpečné péči urazilo kus cesty. Před dvěma lety zveřejnily pojišťovny informace o počtech porodů v jednotlivých porodnicích s vysvětlením, že čím méně porodů, tím méně zkušeností, a tedy i menší bezpečí pro rodičku a dítě. Následovaly údaje o počtech kloubních náhrad a do konce letošního roku budou zveřejněny údaje o léčebném využití antibiotik v nemocnicích.

Zdravotní pojišťovny sledují kvalitu péče v 30.000 zdravotnických zařízeních v Česku. Spokojenost pacientů si ověřují nemocnice samy a existují i celonárodní ankety spokojenosti pacientů. Dalším stupněm k zajištění bezpečnosti pacientů je akreditace nemocnic, shrnul Friedrich před dnešním zahájením mezinárodní konference s názvem Kvalita a bezpečí pro pacienty - náš základní cíl. Konferenci zaštítilo ministerstvo zdravotnictví a koná se u příležitosti českého předsednictví EU.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?