Zelenina jako lék na akné

24. 10. 2016 16:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Tvorba akné netrápí jen mladistvé, ale taktéž dospělí bojují s nepříjemnými a někdy i bolestivými uhry, ať už na obličeji nebo na jiných částech těla. Příčiny mohou být různé, jako například dědičnost, hormonální přeměny, stres, špatná životospráva nebo častý pohyb v zakouřeném prostředí.


Beta-karoten

Vitamín A je označován jako beta-karoten, protože právě z něj zvládne tělo vytvořit vitamín A. Ten zpomaluje tvorbu kožního mazu a nadměrné rohovatění vlasů a kůže. Doporučená denní dávka beta-karotenu je cca 20mg a dávka 50-200mg/den se udává jako hranice bezpečnosti, protože při vysokých denních dávkách může dojít k zažloutnutí kůže nebo k jiným problémům, a to zejména u diabetiků.

Zelenina bohatá na beta-karoten:

• mrkev, brokolice, hlávkový salát, chřest
• zelené fazolky a hrášek

Topinambury

Topinambury jsou plody slunečnice hlíznaté a vypadají téměř stejně jako brambory. Jejich chuť nese oříškový nádech, připomínající artyčok. Topinambury nám mohou pomoci v boji proti akné, neboť na sebe vážou jedovaté látky, napomáhající jeho vzniku a ještě navíc podporují náš imunitní systém.

Co vše můžeme z topinambur připravit?

Topinambury se připravují na stejný způsob jako brambory. Nicméně je vaříme o něco kratší dobu, protože obsahují více vody a mohly by se nám tak rozvařit. Lze z nich udělat kaši, placičky nebo studený salátek. Z topinambur můžeme připravit i chutnou šťávu, kterou uskladníme do skleněné nebo porcelánové nádoby, či sklenice, protože je velmi citlivá na styk s kovem.

Pokud vás trápí akné, pak vyhledejte za správného času lékaře, aby jste zabránily jeho rozšiřování do jiných oblastí těla. Zapojte to svého jídelníčku více ovoce a zeleniny a ohlídejte si potraviny, které vaše akné ještě zhoršují. Zvýšený výskyt akné před menstruací může být příčinou nedostatku vitamínu B6. Ten obsahují potraviny, jako sójové body a banány.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?