Zeman podpořil úspory ve zdravotnictví připravované Němečkem

14. 4. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Prezident Miloš Zeman podpořil úsporná opatření, která ve zdravotnictví připravuje ministr Svatopluk Němeček (ČSSD). Ministra v pátek prezident přijal na Pražském hradě na jeho žádost. ČTK to bez dalších podrobností sdělil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Němeček by měl návrhy opatření ve zdravotnictví dát vládě tento týden. Je mezi nimi i snížení provozních nákladů zdravotních pojišťoven, které jako svůj plán zveřejnil ministr financí Andrej Babiš (ANO).


„Ministr Němeček uvítal, že se ministr Babiš přidal k jeho plánu. S návrhem ministra financí se ale plně neztotožňuje. Zatímco ministr Babiš mluví o úspoře necelých 800 milionů, ministr Němeček by chtěl uspořit přinejmenším miliardu,“ řekl ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví Jan Štoll.

Setkání ministra s prezidentem bylo podle něj částečně reakcí i na výroky hlavy státu, že zdravotnictví je černá díra, do níž se cpou miliardy. „Ministr Němeček popsal panu prezidentovi, jak chce tyto černé díry prosvětlit,“ uvedl Štoll.

Zeman nabídl Němečkovi ještě před jmenováním vlády, že s ním probere jeho kroky, pokud je ministr bude chtít konzultovat. Němeček tehdy vyjádřil vděčnost, že mu prezident dal najevo podporu.

O černých dírách opakovaně mluví také Babiš. Již dříve uvedl, že nevěří, že by Němeček byl schopen úniky peněz zastavit, a litoval, že při vyjednávání o vládě si nenárokovalo jeho hnutí post ministra zdravotnictví. Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil výroky o černých dírách za pohrdání prací tisíců českých zdravotníků. Podle Sobotky se ve zdravotnictví v minulých letech kradlo stejně jako v řadě jiných resortů.

Zeman v rozhovoru s ČTK kritizoval nákupy drahých špičkových zdravotnických přístrojů, které jsou v nemocnicích jen málo využívány, a předražené léky. Ocenil to, že Němeček v únoru odvolal ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Pavla Březovského, do jehož kompetence spadá stanovení cen a úhrad léků.

ČSSD a hnutí ANO se v minulých dnech přely o to, jakým způsobem nahradit nemocnicím zrušené stokorunové poplatky. Kabinet nakonec schválil růst plateb za státní pojištěnce. Příští rok ministerstvo zdravotnictví dá na spolufinancování miliardu z rezerv SÚKL. Zvýšení plateb přinese letos 2,1 miliardy korun.

Babiš požaduje ve zdravotnictví systémové změny. Chce vědět, jak pojišťovny nakládají s vybraným pojistným. Úspory mohou podle něj přinést centrální nákupy léčiv a drahých přístrojů, to všechno ale už má Němeček ve svých návrzích. Příští týden začne pracovat na ministerstvu přístrojová komise, která bude posuzovat nákupy drahých přístrojů do nemocnic.

Pojišťovny podepsaly memorandum, že její doporučení budou respektovat. Němeček se také s pojišťovnami dohodl, že nebudou zbytečně vydávat peníze na přetahování pojištěnců a začnou zveřejňovat smlouvy se zdravotnickými zařízeními, včetně úhradových dodatků.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?