Zemana zajímaly přípravy na česko-čínský summit ve zdravotnictví

11. 6. 2015 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Česko-čínský summit ve zdravotnictví, na kterém se příští týden v Praze setkají zástupci 16 zemí Evropy s představiteli Číny, byl hlavním tématem schůzky ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) s prezidentem Milošem Zemanem.


Hovořili spolu i o podpoře paliativní péče a o situaci Jesenické nemocnice, kterou prezident řešil při své návštěvě Olomouckého kraje. Němeček to řekl novinářům po zhruba dvouhodinovém setkání se Zemanem.

Prezident je hostitelem jedné z večeří summitu a přijme čínskou vicepremiérku. Na Hradě se má také v premiéře promítnout seriál Krteček a Panda, který nyní natáčí čínská televize. „Má dorazit 80 čínských dětí, které se léčí v lázních Karlova Studánka, a také děti české,“ řekl ministr.

Němeček považuje za významné, že Čína organizuje setkání zemí střední a východní Evropy v Praze. „Jsem hrozně rád, že právě zdravotnictví tvoří jakýsi most z hlediska vztahů mezi Čínou a Českou republikou a že otevírá nové horizonty i podnikatelům z hlediska zdravotnictví, kteří mají zájem s Čínou spolupracovat,“ řekl.

S prezidentem hovořil i o klinice čínské medicíny, která se má otevřít při královéhradecké fakultní nemocnici. „Informoval jsem ho, že Čína něco takového bude financovat. Pan prezident nebude klientem této kliniky. Čína vnímá tradiční čínskou medicínu jako jakéhosi reprezentanta své kultury a vnímá podporu tohoto projektu velmi pozitivně,“ uvedl ministr.

Dohodu o spolupráci v medicínské a lázeňské turistice uzavřel Němeček loni v říjnu během prezidentovy cesty do Číny. Podepsal také memorandum o strategické spolupráci zdravotních systémů obou zemí a dohodu o čínské podpoře projektu kliniky tradiční čínské medicíny v Česku.

K jednání o jesenické nemocnice ministr doplnil, že se s prezidentem domluvil na tom, že ministerstvo situaci zanalyzuje. „Tam je základní problém, že region je malý a že v rozsahu, jak je nemocnice nastavena, ji nemůže tzv. uživit. Takže my to ještě znovu prověříme a uvidíme, jestli se v tom dá něco dělat,“ řekl. Vedení jesenické nemocnice v polovině května uvedlo, že žaluje stát kvůli údajně nevýhodnému financování soukromých nemocnic. Nemocnice se proto obrátila na Ústavní i civilní soud a také na Evropskou komisi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?