Zemanová přijme dárce krve a zástupce Českého červeného kříže

5. 12. 2013 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Manželka prezidenta Ivana Zemanová přijme na Hradě několikanásobné bezpříspěvkové dárce krve a zástupce Českého červeného kříže. Naváže tak na tradici svojí předchůdkyně Livie Klausové, která se s lidmi darujícími krev pravidelně setkávala.


Za první dámou zamíří podle Hradu 25 nositelů Zlatých křížů - nejvyššího ocenění Českého červeného kříže, které dostávají mnohanásobní dárci bez nároku na finanční příspěvek.

Nemocnice často uvádějí, že se potýkají s nedostatkem krve. Průzkum Všeobecné zdravotní pojišťovny loni ukázal, že lidé nejsou dostatečně motivováni k dobrovolnému dárcovství krve. Uvítali by víc informací a podporu ze strany zaměstnavatele v podobě benefitů, úlev nebo jen příležitosti jít krev darovat.

Krev někdy darovalo 30 procent české populace, pravidelně na odběry chodí ale jen osm lidí ze sta. Podle zjištění pojišťovny lidé chtějí též více informací o dalším osudu jejich odebrané krve, neboť nejčastější motivací pro darování krve je potřeba někomu pomoci.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?