Zemanovi poradci sepsali zdravotnické rady pro novou vládu

5. 11. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Poradní tým prezidenta Miloše Zemana o víkendu v Lánech sepsal doporučení z oblasti zdravotnictví pro novou vládu. Postřehy se týkají stavu nemocnic, financování systému zdravotní péče a přístupu prezidenta k různým zdravotnickým poplatkům. ČTK to řekla ministryně spravedlnosti Marie Benešová, která je členkou poradního týmu hlavy státu.


Expertní skupina při sobotním jednání v Lánech vycházela z obsáhlého spisu, který předložil ministr zdravotnictví Martin Holcát. „Byl tam pan ministr Holcát a řešili jsme zdravotnictví a materiály k němu, protože to je v průšvihu,“ řekla ČTK Benešová. Výsledkem jednání je podle ní doporučení pro vládu, která vznikne na základě povolebních vyjednávání.

Do zdravotnictví je podle Benešové třeba dostat dodatečné finance. Levicová ČSSD, která volby vyhrála, chce zrušit zdravotnické poplatky, které zajišťují přísun peněz do systému. „Pokud jde o ty poplatky, tak něco je udržitelné, něco je obhajitelné z ekonomického hlediska, něco je diskutabilní a něco je nepřípustné,“ řekla ČTK Benešová.

Podle ní expertní tým doporučení předá nově vzniklé vládě. Je ale otázka, zda se povolební kabinet bude materiálem řídit. „To bude určitě předmětem dalších jednání a nějakých dohod, koaličních a podobně,“ dodala ministryně.

Prezident Zeman po úrazu nohy úřaduje na zámku v Lánech. Podle šéfa jeho zahraničního odboru Hynka Kmoníčka se hlava státu pohybuje na kolečkovém křesle. „Nicméně program jednání jeho poradního sboru nebyl nijak narušen a v příštích dnech bude prezident úřadovat z Lán,“ sdělil ČTK Kmoníček. Prezidentovi spolupracovníci proto budou Zemanovi vozit dokumenty ke studiu či podpisu.

Zeman se zranil minulý týden, když v noci zakopl. Kvůli poraněnému kolenu musel strávit noc v motolské nemocnici. Lékaři mu nařídili několik týdnů klidu. Spolupracovníci, poradci i lékařské konzilium ho navštěvuje v Lánech.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?