Zemřel docent Petr Hach

16. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

24. května 2014 zemřel ve věku nedožitých 73 let histolog, embryolog, emeritní děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a rytíř Svrchovaného řádu maltézských rytířů doc. MUDr. Petr Hach, CSc., Dr.med.h.c.




Petr Hach se narodil 7. června 1941 do lékařské rodiny. Na Fakultě všeobecného lékařství UK promoval v roce 1964. Už během studií projevil živý zájem o morfologii, když pracoval postupně jako demonstrátor, pomocná vědecká síla a pomocný asistent Embryologického ústavu FVL UK. Zde také po promoci absolvoval řádnou aspiranturu a v roce 1969 byl ustanoven odborným asistentem katedry embryologie. V roce 1980 obhájil kandidátskou práci a v roce 1986 se habilitoval v oboru histologie a embryologie.
V průběhu své dlouholeté vědecké činnosti se věnoval různým tématům. Metodicky se zaměřil na kvantitativní elektronovou mikroskopii, morfometrii a stereologii. Největší význam měly jeho práce věnované procesu melanogeneze. Zároveň se věnoval etickému rozměru medicíny. Publikoval kolem 100 prací v mezinárodních i českých lékařských časopisech a přednesl více než 150 odborných sdělení u nás i v zahraničí.
Od roku 1990 působil v mnoha akademických a odborných funkcích. Byl proděkanem pro pedagogické záležitosti, členem a předsedou akademických senátů UK a 1. LF UK. V letech 1993–1999 byl děkanem 1. LF UK, od roku 1995 do roku 2011 přednostou Ústavu pro histologii a embryologii 1. LF UK. Byl členem a funkcionářem řady odborných a společenských organizací včetně Papežské akademie Pro Vita. Byl též dlouholetým členem redakční rady odborného magazínu Zdravotnictví a medicína a jeho přílohy Lékařské listy.
Za svůj život byl mnohokrát oceněn čestnými tituly a medailemi. V roce 1983 získal cenu Československé onkologické společnosti za nejlepší práci v oboru, v roce 1997 obdržel čestný doktorát medicíny na Dublinské univerzitě (Trinity College) v Irsku. Byl výborným učitelem, který poutavou formou zpřístupňoval obor histologie a embryologie generacím studentů, u nichž se těšil velké oblibě.
Ve svém volnu se věnoval sportovní kanoistice, později jachtingu. Působil v pěveckých souborech, zabýval se historií a literaturou faktu, díky svému širokému záběru zájmů a osobitému humoru byl příjemným společníkem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?