Žena s transplantovanou dělohou porodila zdravého chlapce

20. 10. 2014 10:12
přidejte názor
Autor: Redakce

Poprvé v historii přišlo na svět dítě z transplantované dělohy. Stalo se tak ve Švédsku. Šestatřicetiletá matka se narodila bez dělohy. Tu jí pro transplantaci darovala její známá. Žena i dítě jsou v pořádku.




Podle časopisu Lancet přišel chlapec na svět předčasně, vážil 1,8 kilogramů. Dosud bylo pro ženy bez dělohy, které chtěly vlastní dítě, jedinou možností surogátní mateřství.

Naděje do budoucna

Identita švédské rodiny je zatím tajena. Lékaři nicméně uveřejnili informace, podle nichž má matka funkční vaječníky, a proto bylo možné prostřednictvím in vitro fertilizace vytvořit 11 embryí. Jedno z nich ženě lékaři implantovali rok poté, co podstoupila transplantaci dělohy. Těhotenství však trvalo pouze necelých 32 týdnů, matka totiž začala trpět preeklampsií a rovněž srdeční rytmus dítěte začal vykazovat abnormality. Chlapec přišel na svět v září, dnes je on i matka zcela v pořádku. „Byla to dlouhá a těžká cesta, ale nyní máme úžasné miminko. Nijak se neliší od ostatních dětí, ale jednou mu budeme mít co vyprávět,“ podělil se o svou radost otec chlapce v anonymním rozhovoru pro agenturu AP.
Před tímto úspěchem byla děloha transplantována dalším dvěma ženám. Jedné pacientce však musela být odstraněna po pouhých 3 měsících, u druhé pak všechny pokusy o otěhotnění skončily potratem. „Tento úspěšný případ však dává naději ženám a mužům, kteří jsou přesvědčeni, že nikdy nebudou mít vlastní dítě,“ komentovala historický milník Liza Johannessonová, jedna z členek chirurgického týmu Matse Brannstroma, který ženě dělohu transplantoval. Přesto i mezi odbornou veřejností panují pochybnosti, zda je metoda transplantace dělohy a následného těhotenství skutečně efektivní a bezpečná. Tým dr. Brannstroma v současnosti pracuje s dalšími 8 pacientkami v podobné situaci, v jaké se nacházela dnes šťastná matka malého chlapce. Teprve až budou k dispozici výsledky pokusů o otěhotnění u těchto žen, bude možné metodu lépe zhodnotit, jsou přesvědčeni lékaři.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?