Ženám hrozí v Turecku vězení za umělé oplodnění

17. 3. 2010 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Turecké úřady, jež nedovolují ženám v zemi umělé oplodnění, rozšířily zákaz i na situace, pokud by chtěly zákrok podstoupit v zahraničí. Dosavadní domácí zákaz totiž vedl mnohé movitější Turkyně k tomu, že jezdily kvůli umělému početí na kliniky v jiných zemích.


Nový výklad příslušného paragrafu vydalo v těchto dnech ministerstvo zdravotnictví. Ženu, která zákaz poruší, čeká trest vězení na jeden až tři roky. Tureckým klinikám hrozí za oplodnění zákaz činnosti na tři měsíce, případně uzavření, pokud by zákon porušily opakovaně.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví hájil restrikci slovy, že pro dítě je důležité, aby vědělo, kdo je jeho otec a dědeček. Dárcovství spermatu tento požadavek znemožňuje, dodal mluvčí.

Ženské organizace i někteří odborníci ale nařízení ostře kritizovali. „Vláda si to prosadila, aniž by se vedla debata v parlamentu,“ zdůraznila prominentní bojovnice za práva žen Pinar Ilkkaracanová.

Podle šéfa asociace gynekologů Ismaila Meteho Itila a porodníků jde o „velký krok nazpět“. Itil odhadl počet žen, které za umělým oplodněním jezdily do zahraničí, na méně než sto ročně.

O přijímání spermatu dárce se v Turecku hodně diskutovalo v loňském roce, kdy známá turecká herečka Guner Ozkulová oznámila, že se zákroku podrobila v Dánsku. Teď má pětiletou holčičku. K novému nařízení se ale odmítla vyjádřit.

Podle BBC je těžké si představit, že těhotná žena půjde před soud jen kvůli způsobu, jakým přišla do jiného stavu. V Turecku to ale není nemožné: minulý měsíc tam byla odsouzena k téměř osmi letům vězení 15letá kurdská dívka za účast na demonstraci, dodala BBC.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?