Ženský mozek poškozuje podle vědců alkohol více než mužský

17. 5. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ženám hrozí při nemírném pití alkoholu mnohem větší poškození mozku než mužům. Potvrdili to němečtí vědci z Heidelbergu, kteří zkoumali mozek více než 150 dobrovolníků počítačovou tomografií. Na mozku žen zjistili mnohem rychlejší a větší poškození než u mužů...


BERLÍN -

Polovina dobrovolníků zapojených do studie byli alkoholici. U všech byl vyšetřen mozek pomocí počítačové tomografie na začátku pokusu a na jeho konci po šesti týdnech. Při vyhodnocování pokusu našli vědci zřejmé důkazy poškození mozku u těžkých alkoholiků; jejich mozek byl menší než u osob v kontrolní skupině.

Ženy, které hodně pily, ztratily stejné množství mozkové hmoty jako muži-pijáci, ale za mnohem kratší dobu alkoholové závislosti. Vedoucí studie profesor Karl Mann řekl, že ačkoli muži obvykle pijí více alkoholu, u žen se zřejmě alkoholová závislost

vyvíjí za kratší dobu a rychleji se také objevují neblahé důsledky pití, nemoci spojené s alkoholismem, jako jsou srdeční problémy, deprese a nemoci jater.

„Ženy se v životě obvykle dávají na pití později a mají menší spotřebu, z čehož by bylo možné vyvodit, že jsou alkoholismem postiženy méně,“ řekl Mann. Nová studie ale ukázala, že u ženalkoholiček je postup změn vedoucí k závislosti rychlejší a dříve se také dostavují nepříznivé důsledky alkoholismu. Tím důležitější podle profesora Manna je podchytit u žen sklon k alkoholismu včas a včas ho začít léčit.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?