Zentiva opouští pražskou burzu

28. 4. 2009 9:52
přidejte názor
Autor: Redakce
Největší tuzemská farmaceutická společnost Zentiva ukončila své účinkování na burzovních parketech. Pětileté působení akcií společnosti hodnotí experti na kapitálový trh pozitivně. V červenci 2004 zaplatil za akcii Zentivy investor 504 korun, v poslední době se cena pohybovala více než na dvojnásobné úrovni...


Po převzetí firmy společností Sanofi - Aventis však cenné papíry na burze končí.

Na začátku příběhu Zentivy byla jen snaha manažerů přežít konkurenci. Proto se spojila česká firma Léčiva se slovenskou Slovakofarmou. Rok po vzniku Zentivy už patřila firma mezi pět největších farmaceutických firem ve střední a východní Evropě. V roce 2004 pak společnost vstupuje na pražskou burzu, kterou opouští po pěti letech.

„Zentiva byla nesporným oživením a vítaným rozšířením investičních možností pro investory,“ říká šéf analytik Cyrrusu Karel Potměšil. „Zentiva nabízela dostatečnou velikost na to, aby byla atraktivní i pro institucionální investory a měla silný růstový příběh,“ říká Karel Potměšil, „Výhodou bylo i zaměření na obor, který do té doby na burze chyběl a bohužel opět chybět bude,“ dodává analytik. Začátek konce akcií na burze se podle hodnocení analytiků začal psát v roce 2007. „Tehdy akcie Zentivy zaznamenaly dva silné propady, společnosti se totiž úplně nevyplatila předchozí akvizice v Rumunsku, která je ovšem v delším horizontu úspěšná,“ uvádí Karel Potměšil. Akcie Zentivy poslala ke dnu chabá morálka odběratelů v Rumunsku, která vedla k propadu tržeb. Čísla negativně ovlivnily kvartální výsledky firmy, což způsobilo poklesy cen akcií na burze. Otázku řešení problémových pohledávek v Rumunsku tak hodnotí analytici nepříznivě.

„Manažersky bylo řešení správné, ale nebylo dost dobře komunikováno,“ uvádí analytik BH Securities Petr Hlinomaz. Poklesy cen akcií způsobily, že se vedení Zentivy začaly shromažďovat nabídky k převzetí. „Velcí akcionáři z okruhu finančních skupin už nechtěli nové hodnoty akceptovat,“ říká Karel Potměšil. Nabídku nejdříve podala PPF v roce 2008 na slabých 950 korun na akcii, následovaná Sanofi - Aventis. Její poslední nabídka na převzetí ve výši 1150 korun za akcii nakonec u akcionářů Zentivy vyhrála.

Pavel Daniel, E15

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?