Zentiva: tržby za léky vzrostly o 10 procent

30. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Farmaceutická firma Zentiva zveřejnila ekonomické výsledky za první pololetí roku 2004. Nárůst tržeb společnosti vzrostl ve srovnání s obdobím loňského roku o 8.4 procent na 5188 milionů korun. Tržby za léčivé přípravky přitom vrostly o 10,1 procenta...


Praha - Největší nárůst firma zaznamenala především v oblasti kardiovaskulárních léků a léků onemocnění centrální nervové soustavy.

Společnost se soustřeďuje na výrobu generických léků, které se k pacientovi dostávají většinou v primární péči.

„Ve finančním vyjádření se náš podíl na trhu pohybuje kolem 17 procent a v objemovém vyjádření téměř 40 procent. To znamená, že každé druhé balení vydané v lékárnách, vyrábí naše firma,“ řekl generální ředitel společnosti Jiří Michal.

Hlavním motorem zisku firmy byla hrubá marže, která vzrostla zhruba o sedm procent, zejména díky složení produktového portfolia.

„V České republice zaznamenáváme vyšší nárůst moderních produktů, což znamená posun k výrobků s vyšší marží. Tento trend je ještě znatelnější na Slovensku, kde díky reformě ve zdravotnictví se snížila cena těchto moderních produktů, což vede k většímu rozšíření těchto léků,“ uvedl finanční ředitel Zentivy Petr Šulc.

Celkové tržby firmy na Slovensku však mírně poklesly, a to zhruba o 10 procent. Investoři očekávali mírně lepší výsledky firmy na slovenském trhu. Akcie společnosti proto v reakci na zveřejněné hospodářské výsledky poklesly o 1,9 procenta na 540,5 Kč. Podle agentury ČTK přitom akcie v minulém týdnu výrazně rostly.

Zentiva je největší farmaceutickou firmou v ČR. Vznikla loni spojením firem Léčiva a Slovakofarma a letos jako první společnost v historii vstoupila na pražskou burzu primární emisí akcií. Vedle České republiky a Slovenska působí firma také v Polsku a v Rusku.

HOSPODAŘENÍ ZENTIVY ZA 1. POLOLETÍ ROKU 2004:
▪ Nárůst tržeb o 8.4 procent na 5 188 miliónů Kč
▪ Tržby za léčivé přípravky vzrostly o 10.1 procenta
▪ Hrubá marže 63.8 procent oproti 56, 7 procentům v 1. pololetí 2003
▪ Nárůst čistého výsledku hospodaření o 33.5 procent na 753 milionů Kč
▪ Roste podíl podporovaných značkových léčivých přípravků

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?