Ženy léčené s rakovinou prsu najdou informace o operaci na webu

4. 6. 2015 7:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Ženy léčené s rakovinou prsu si nově mohou vyhledat na webu zaštítěném předními odborníky na rekonstrukce prsu informace o tom, co operace obnáší a co od ní mohou očekávat. Během života vyslechne diagnózu rakovina prsu každá osmá Češka, ročně jsou to tisíce pacientek, které řeší, zda po odnětí prsu podstoupit další operaci a nechat si voperovat implantát.


Operaci ze zdravotních důvodů na rozdíl od estetických zákroků hradí zdravotní pojišťovny.

„Webovou platformu NewMamma jsme spustili společně s kolegy ze Slovenska, Maďarska a Polska. Je určena všem pacientkám, které podstupují nebo plánují operaci prsu pro nádorové onemocnění a zvažují rekonstrukci s cílem vytvořit opět souměrnost na hrudníku,“ řekl ČTK plastický chirurg Ondřej Měšťák z kliniky plastické chirurgie Nemocnice Na Bulovce, největšího českého centra pro tyto operace. Nový web vznikl z jeho iniciativy.

Cílem podle Měšťáka je zvýšit povědomí o tomto tématu a ukázat ženám, co obnáší rekonstrukce prsu, jaké případné emocionální a fyzické výhody či možné problémy jsou se zákrokem spojeny. Prostřednictvím webu získají ženy také kontakt na přední odborníky v oboru.

Rakovina prsu je nejčastějším zhoubným nádorem českých žen, letos by podle prognóz mohlo tuto diagnózu vyslechnout až 10.000 pacientek. Většina z nich podle Měšťáka ví jen málo o dostupných možnostech rekonstrukce prsu, díky nimž by se mohly opět cítit plnohodnotnými ženami a samy sebou.

„Projekt NewMamma pravdivě informuje a stává se podrobným průvodcem v závěrečné etapě léčby rakoviny prsu, jeho rekonstrukci. Provede ženu krok za krokem, srozumitelně vysvětlí celou proceduru od první konzultace až po rekonvalescenci a budoucí pooperační kontrolu,“ uvedl Měšťák. Na webu se ženy dozvědí také o různých operačních technikách a názorně uvidí přínosy operace. Dostanou i rozsáhlé informace o zhoubném onemocnění.

Rekonstrukce prsu je chirurgický výkon, který spadá do sféry plastické chirurgie. Operačně se obnoví tvar a velikost prsu po jeho chirurgickém odnětí. Zhruba polovina žen s rakovinou prsu musí podstoupit jeho amputaci, pro většinu to znamená velkou psychickou a fyzickou zátěž. Pětina posléze překoná strach a nejrůznější obavy a rozhodne se pro rekonstrukci prsu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?