Až 300 lidí protestovalo proti povinnému očkování dětí

10. 3. 2015 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Na pondělní demonstraci proti povinnému očkování dětí lidé vypískali ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), když se jim snažil vysvětlit důležitost očkování. Na shromáždění svolané před projednáváním novely o očkování ve Sněmovně přišlo podle odhadu novinářů až 300 lidí, podle organizátorů přes 400.


Kritizovali sankce za neočkování pro rodiče a lékaře i to, že pořadatelům dětských akcí a provozovatelům dětských skupin hrozí pokuty za přijetí neočkovaného dítěte.

Účastníci protestu podepisovali také petici „proti represivnímu přístupu státu ve věci očkování“. Za tři týdny jsou pod ní podpisy 15.000 lidí.

„Pondělní akce rodičů byla reakcí na znepokojivý výrok Ústavního soudu, který nehájí demokratické principy. Naopak dává ministerstvu právo nařizovat rodičům očkování, a to i přes závažné nežádoucí účinky a potencionální hrozbu smrti dítěte,“ řekla organizátorka demonstrace Marta Vondráčková. Přítomní řečníci tvrdili, že očkování je jen v zájmu výrobců vakcín.

Když ministr Němeček připomněl tisíce úmrtí dětí v době, kdy se neočkovalo, lidé nesouhlasně vykřikovali „Kde to berete? To je politika vaše!“ „Upřímně vám musím říct jako lékař i otec dvou malých dětí, který je nechal bez jakýchkoli obav očkovat, že si myslím, že očkování je v pořádku. I když má i nežádoucí účinky, jsem přesvědčen, že jeho přínos je výrazně převyšuje,“ řekl ministr.

Novelu upravující očkování má projednat v úterý Sněmovna. Podle kritiků omezí přístup neočkovaných dětí ke vzdělávání i mimoškolním aktivitám. Sankce pro lékaře naruší podle nich důvěru mezi rodiči a lékaři.

Na demonstraci přijely vyjádřit svůj názor hlavně mladé rodiny s dětmi v kočárcích. Lidé měli transparenty s nápisy „My pečujeme, my určujeme“, „Stop očkovací diktatuře“ či „Máme právo rozhodnout o našich dětech“. Zazněly příběhy rodin, kde dítě má po očkování vážné celoživotní následky. „Navrhujeme převzetí zodpovědnosti státu za újmy způsobené očkováním,“ řekla Vondráčková. Požadavek je i v prohlášení, které dostal ministr.

V Česku jsou děti povinně očkovány proti devíti nemocem, za rok je to včetně nepovinných vakcín milion dávek. Lékový ústav má ročně hlášeno do 600 mírných vedlejších účinků a u čtyř až pěti dětí vážné následky. Ministerstvo po výzvě Ústavního soudu už na zákonné úpravě odškodňování začalo pracovat.

Povinnost očkování vysvětluje ministerstvo ochranou zdraví celé společnosti. Proti infekci jsou tak chráněni i ti, kteří ze zdravotních důvodů očkováni být nemohou. „Myslím si, že to je v pořádku, protože, nezlobte se, já bych nechtěl svoje děti dávat do předškolního zařízení, kde budu mít riziko, že dítě přijde s nějakým závažným onemocněním, že přinese třeba černý kašel,“ řekl Němeček.

K sankcím doplnil, že ministerstvo je proti původním návrhům výrazně snižuje, v úterý návrh vyslechnou i poslanci. Pokuta pro rodiče za odmítnutí očkování zůstane 10.000 korun jako dosud, pokuta pro mateřské školy či jesle, které by přijaly neoočkované dítě, a nyní mají sankci dva miliony, se sníží na půl milionu korun. Školy a pořadatelé zotavovacích akcí mají sankci dva miliony, ministerstvo navrhuje 100.000 korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?