Zítra nové ceny léků, v lékárnách asi zmatky

31. 7. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Od zítřka začne platit nová léková vyhláška ministerstva zdravotnictví, která změní úhrady zdravotních pojišťoven za léky a zároveň společnou marži lékárníků a distributorů. "Pacient by neměl za léky doplácet víc než dosud," řekl Právu ministr zdravotnictví David Rath...


„Mám od kategorizační lékové komise písemně zaručeno, že v každé z 300 lékových skupin je nejméně jeden lék plně hrazen ze zdravotního pojištění. Ve skutečnosti jich tam ale bude mnohem víc - asi čtvrtina, tedy 2000 z 8000 léků, kterými se běžně léčí,“ řekl ministr.

Lékárníci ale bijí na poplach. Jejich prezident Lubomír Chudoba tvrdí, že stále nevědí, jaké budou nové doplatky pacientů za léky, protože vyhlášku dostali pozdě.

„Nestačíme přecenit a pacienti musí počítat s tím, že v lékárnách budou zmatky. Na krabičce může být jiná cena, než jaký bude doplatek,“ řekl Chudoba. Podle něj lékárníci budou schopni až za měsíc říci, jak skutečně nová vyhláška dopadne na pacienty a zda doplatí za léky víc.

„Podle Ústavu zdravotnických informací stoupla od ledna spoluúčast pacientů o 14 %. Prakticky denně se v lékárnách setkáváme s pacienty, kterým se razantně zhoršil přístup k lékům,“ tvrdí viceprezidentka lékárnické komory a lékárnice Leona Štěpková.

Rath ale oponuje: „Každý pacient, pokud má lék s doplatkem, může být převeden na lék bez doplatku a neplatit tak nic.“

Výrobci už zlevňují

Zmatek bude v srpnu v lékárnách i proto, že teprve koncem července výrobci léčiv pod tlakem nové vyhlášky upravují své ceny tak, aby se vešli do úhrad léků od zdravotních pojišťoven. Je to pro ně výhodné, protože pak mají pro své léky zajištěn odbyt.

Protože se snížením cen přicházejí ale až nyní, bude několik týdnů trvat, než se nová cena promítne do lékáren. Lékárníci tak budou doprodávat v srpnu léky, které mají na skladě, za staré ceny, a zároveň z nových dodávek léky za nové ceny. Cena medikamentů, resp. doplatek pacienta, se může výrazně lišit.

Některá specializovaná léčiva budou moci předepsat pacientům pouze lékaři určitých center, kde se léčba provádí. To se týká např. drahých léků pro onkologické pacienty. Až dosud některé z nich mohli ošetřující lékaři předepsat, nyní se tato pravomoc dává do rukou lékařů center.

Zároveň lékárníci už nemohou pacientům zaměnit lék za jiný se stejným složením jen od jiného výrobce. Doposud tato praxe byla běžná a týkala se zhruba deseti procent léků. Se záměnou souhlasili lékaři. Nyní lékárníci takovouto záměnu už provést nemohou a pacient bude muset třeba na daný lék do druhého dne počkat, než ho výrobce dodá.

Zároveň se ruší kategorie léků, které schvalovali revizní lékaři. „Jestliže pacienti přijdou s receptem od revizního lékaře, který byl vystaven před 1. srpnem, už mu takovýto lék na recept vydat nemůžeme,“ upozornil Chudoba.

Úspora dvě miliardy

Ministr zdravotnictví David Rath soudí, že zdravotní pojišťovny by v ročních nákladech měly z veřejného zdravotního pojištění uspořit za léky 2 miliardy korun a o tuto částku mohou lékaři předepsat svým pacientům více léků, aniž by překročili stanovený finanční limit. To oceňuje i prezident České lékařské komory Milan Kubek: „Je to dobrá zpráva jak pro pacienty, tak pro lékaře.“

Dodává, že zatímco v roce 1993 jsme v ČR za léky utratili 14 miliard korun, tak v loňském roce již spotřeba překročila hranici 64 miliard. „Za léky tak utrácíme 29 % z celkových nákladů na zdravotnictví, což je mnohem více než ve vyspělých státech Evropy. Z původních patnácti členů EU překračuje útrata za léky hranici 20 % celkových nákladů pouze v Portugalsku, zatímco třeba Němci a Švédové investují do léků pouhých 12 % zdravotnických výdajů.“

Julínek je proti

Možný nástupce Davida Ratha ve funkci ministra zdravotnictví senátor Tomáš Julínek (ODS) lékovou vyhlášku ostře kritizuje. Právu řekl, že pokud se stane ministrem, nastartuje „nový proces kategorizace léků, který povede ke zmírnění nejzávažnějších dopadů na pacienty“. Rath jeho slova ale ostře odmítl s tím, že léky život zachraňující jsou vždy bez doplatku pacienta.

Právo

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

Lenka Svobodová

Mám obrovský problém s dcerou, která je těžká epileptička a zároveň schizofrenička. Od začátku léčení brala a ještě dodnes bere tyto léky: Lamictal 300mg , Depakine chrono 500mg. Na oba tyto léky byl a dosud je značný doplatek. Nic jiného jí nezabírá, takže poslušně doplácíme na léky, aby byla bez záchvatů.

Taky se u ní projevila schizofrenie. Hned zpočátku ji začali léčit sic nejmodernějším, ale taky nejdražším lékemRisperdalem. Ten si však musí ale od Nového roku hradit celý. Celková suma za její léky se měsíčně (!!!) pokaždé vyhoupne přes 2000Kč. Dcera je nnezaměstnaná a kvůli svým nemocem nemůže práci ani sehnat. Po celou dobu jí na léky peníze dáváme. Ona vlastní příjmy žádné nemá a už v srpnu jí skončí i vyplácení podpory v nezaměstnanosti. Na sociálním odboru příslušného úřadu, jí odmítli vyplácet cokoli, jelikož na kontě měla celé dva tisíce korun. Z nich prý může dobře žít celých pět měsíců!!!Po celou tun bdobu jsme ji živili my, rodiče, iá když jí za 5 dní bude 24 let.

Jsem sma těžce zdravotně postižená, mám jen zbytky zraku a pobírám invalidní důchod. Manžel sic pracuje, ale finance nám nstačí jen na velice skromné živobytí. Dcera navíc musela navíc prostředky na léky použít na jídlo a bydlení. Nové prostředky jí dát nyní nemohu,protože je nemám. Takže nyní léky patrně nebude moci brát,protože na ně nemá peníze.Mám jen veliké obavy, jak to bude dál.Bohužel je úplně jedno, kdo bude u moci.

Mgr.Jiří Procházka

Ad Lenka Svobodová

Tyto cenové údaje pocházejí z naší lékárny, stav 30.7.2006 22:50 - aplikována maximální marže lékárny:

Risperdal, všechny formy, včetně inj.Consta - doplatek 0,-Kč!!

Depakine chrono secable 500mg 100tbl. doplatek 63,94 Kč.

Lamictal 100mg 100 tbl. (žádný 300mg neexistuje!) doplatek 49,91 Kč.

Můžete mi poskytnout přehled, co všechno Vaše dcera užívá a za co tedy

platíte těch 2000,-?


  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?