Zkorumpovaný ortoped by odsouzen

14. 9. 2006 9:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Vymáhání úplatku dvacet tisíc korun po nemocné ženě se teplickému ortopedovi Radku Bartošovi (na snímku) stalo osudné. Úplatek požadoval po své pacientce Aleně Žáčkové za to, že v nemocnici urychlí její operaci kyčelního kloubu. Zoufalá žena se svěřila televizním reportérům, kteří ji vybavili skrytou kamerou, aby předání peněz natočila...


Výjimečný případ korupce ve zdravotnictví řešil teplický soud. Podobný proces nemá v Česku obdoby, tvrdí lékařská komora.

Teplice - Vymáhání úplatku dvacet tisíc korun po nemocné ženě se teplickému ortopedovi Radku Bartošovi (na snímku) stalo osudné. Úplatek požadoval po své pacientce Aleně Žáčkové za to, že v nemocnici urychlí její operaci kyčelního kloubu. Zoufalá žena se svěřila televizním reportérům, kteří ji vybavili skrytou kamerou, aby předání peněz natočila.

Teplický okresní soud včera poslal osmatřicetiletého ortopeda na rok a půl do vězení nepodmíněně. Lékař musí také zaplatit pokutu sto tisíc korun a čtyři roky nesmí vykonávat lékařskou praxi. Bartoš se proti rozsudku hned odvolal.

Záznam, který se Žáčkové podařilo natočit, odvysílala televize. Policii se posléze přihlásil další pacient s podobnou zkušeností. Po něm chtěl Bartoš 25 tisíc korun.

Z včerejšího rozhodnutí soudu ale nemá Žáčková dobrý pocit. „Jsem šokovaná. Říkala jsem si, ať rozhodne soud, sama to nemohu posoudit. Ale věřila jsem, že spravedlnost dostane zadostiučinění,“ řekla s tím, že celá věc nemusela tak daleko dojít. “ On si o to řekl, on přišel za mnou a vše rozpoutal,“ dodala.

Když předání úplatku odvysílala televize, Žáčková musela čelit výhružkám smrti. Nakonec před jejím domem zadrželi policisté kromě Radka Bartoše také jeho náhodného řidiče Pavla Musila a jejich společnou známou Barboru Smělíkovou. Při zásahu došlo k několika výstřelům - trojice totiž chtěla policii ujet. To se jí ale nepodařilo.

Před soudem proto včera stanul i Pavel Musil. Teplický soudce Miroslav Čapek ho odsoudil za útok na veřejného činitele k tříletému podmíněnému trestu.

Jako první z tištěných médií přinesly informace o celé kauze Deníky Bohemia. „Na základě článku zveřejněného v Deníku Směr se soudu přihlásil důležitý svědek,“ prohlásil soudce. Svědek uvedl, že i od něj si vzal ortoped úplatek - 25 tisíc korun. „Jde o nelidské a sprosté chování takto studovaného člověka,“ citoval Miroslav Čapek z dopisu, který svědek soudu zaslal.

Radek Bartoš i nadále pracuje jako lékař v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. „Reagovat budeme, až bude rozsudek pravomocný,“ uvedl mluvčí nemocnice Karel Krois s tím, že ortoped stále pracuje na své pozici.

Odsouzený ortoped se po domluvě se svým obhájcem odvolal. K výši trestu se nevyjádřil. Musil si naopak ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

VÁCLAV SVOBODA, LUDĚK STÍNIL, Ústecký deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?