Zkušený manažer a rentgenolog Heger se ujme řízení zdravotnictví

14. 7. 2010 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Do horkého křesla ministra zdravotnictví dnes usedne zkušený manažer a rentgenolog Leoš Heger (TOP 09). Úspěšně vedl řadu let královéhradeckou fakultní nemocnici, kterou stát jako jedinou z fakultních nemocnic nikdy nemusel oddlužovat.


Také jako šestnáctý ministr zdravotnictví musí čelit hrozbě zadlužení, tentokrát celého resortu. Zdravotní pojišťovny očekávají až desetimiliardový výpadek ve výběru pojistného.

Hegerovi předá úřad končící ministryně vlády Dana Jurásková, která jako členka úřednického kabinetu měla vést zdravotnictví jen pár měsíců. Její angažmá se protáhlo na 13,5 měsíce, což je na šéfa resortu slušná doba. Při uvádění nového ministra bude přítomen premiér Petr Nečas (ODS).

Heger bude při naplňování programu koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných zvyšovat některé poplatky pacientů. Jsou před ním i práce na stanovení standardu a nadstandardu péče, aby si lidé mohli na lepší péči připlatit.

Jako člověk kompromisu chce Heger hledat shodu mezi rozdílnými názory, získat podporu opozice a navázat spolupráci s Českou lékařskou komorou, která za posledních dvou ministrů ODS byla přerušena.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?