Zlepšete svůj výkon klidným spánkem

13. 6. 2013 13:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Kvalitní spánek naše tělo potřebuje stejně tak jako pravidelný pohyb a zdravou vyváženou stravu. Nedostatečný spánek stojí za řadou našich chyb. Pokud trpíte únavou, vaše reakce jsou zpomalené, mozek nepracuje, tak jak jste zvyklí a máte méně energie. Spánková deprivace se podepsala i na mnoha katastrofách. Jednu z nich představuje i atomová havárie v Černobylu.


Fáze spánku při únavě

Pokud člověk trpí únavou, rychleji upadá do hluboké fáze spánku NREM. Dokonce v ní na úkor fáze REM tráví i více času. Tělo tak činní z potřeby fyzické regenerace.

Výzkum provedený v roce 2009 v kalifornské univerzitě San Diego ale ukazuje, že více spánku v REM fázi přináší více kreativity. Nedostatečný a špatný spánek se jako první podepisuje na vaší psychice a myšlení.

Nekvalitní matrace a další rušiči spánku

V noci si nejvíce budíte během prvních cca 30 minut spánku a v průběhu fáze REM. V té době totiž máte nejlehčí spánek. K základním elementům, které vás v noci budí, patří: nevhodná matrace, teplo a vlhko v ložnici, přítomnost alergenů, světlo a ruch ulice i tikající a blikající budík.

Chcete-li spát lépe, pak se zamyslete nad tím, co vše vás v noci ruší a zkuste s tím něco udělat. Pořiďte si méně hlučný budík, tmavé závěsy nebo klapky na oči, špunty do uší a lepší matraci.

Každý člověk stráví na matraci přibližně třetinu svého života. Máte-li nevhodnou postel, nevyužíváte čas, který v ní strávíte spánkem, efektivně. Pokud trpíte problémy se zády, měla by se kvalitní zdravotní matrace objevit i u vás doma. Bolesti krční páteře může zmírnit i lepší polštář. Pokud matrace a postel neposkytuje vaší páteři dostatečnou oporu, pak vám to není pohodlná, převalujete se a budíte. Při vstávání se pak cítíte unaveně.

Výběr pohodlné matrace

Vybranou zdravotní matraci si vždy vyzkoušejte. Ačkoliv splňuje veškeré doporučované parametry, nemusí vašim zádům vyhovovat. Ideální matrace je průdušná. Nezadržuje tak vlhkost, což zabrání množení plísní, bakterií a roztočů. Výplň matrace by měla být natolik tvrdá, abyste měli pocit opory a do matrace se příliš nezabořovali. Ortopedové doporučují spíše tvrdší matrace, které podporují tvar vaší páteře.

Takové vlastnosti má paměťová pěna. Ta se vašemu tělu přizpůsobí, ale zároveň mu poskytuje i dostatečnou oporu, což je důležité pro klidný spánek. Vhodná matrace podle výzkumů snižuje převracení na posteli až o 90%.

Ne všechny problémy se spánkem způsobují jen rušivé elementy. Stres, psychické a fyziologické potíže dokážou se spánkem také pěkně zamávat. Zlepšení podmínek pro spánek ale může váš odpočinek tak jako tak zlepšit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?