Zlínská krajská nemocnice byla v dubnu ve ztrátě 19,2 mil.Kč

7. 6. 2017 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně byla na konci dubna ve ztrátě 19,2 milionu korun. Ostatní tři krajské nemocnice, ve Vsetíně, Uherském Hradišti a Kroměříži, hospodařily ke stejnému datu kladně, řekl novinářům hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).


Krajská rada v únoru odvolala předsedu představenstva KNTB Pavla Calábka, důvodem bylo také špatné hospodaření nemocnice. Krajské nemocnice nově vede společné představenstvo v čele s Radomírem Maráčkem, který byl dříve ředitelem lázní Karlova Studánka.

Tři krajské nemocnice loni podle auditovaných výsledků skončily v zisku, Uherskohradišťská nemocnice měla zisk rekordních 64 milionů korun, Vsetínská a Kroměřížská nemocnice kolem 12 milionů. Zlínská nemocnice skončila se ztrátou 8,5 milionu korun, předběžné výsledky udávané minulým vedením přitom očekávaly zisk 122.000 korun. Výsledek ale zhoršily takzvané dohadné položky, po jednání s pojišťovnami skončila nemocnice v minusu. Podle Čunka minulé vedení nemocnice dohadné položky s pojišťovnami nedomluvilo, ale zaúčtovalo je. Nemocnice také podle hejtmana na konci roku koupila léky, které zaúčtovala až do letošního roku.

„Od ledna do dubna je vidět, že trend zdravého hospodaření pokračuje, tedy u třech nemocnic. Bohužel Baťova nemocnice má ztrátu 19 milionů. Věřím, že rok bychom mohli ukončit s mírnou ztrátou, doufáme ale, že bychom hospodaření mohli mít víceméně vyrovnané. V ostatních nemocnicích předpokládáme, že pozitivní trend bude pokračovat,“ řekl Čunek.

Uherskohradišťská nemocnice byla na konci letošního dubna v zisku 18,3 milionu korun, Kroměřížská nemocnice vykázala zisk 5,6 milionu korun a Vsetínská nemocnice 2,5 milionu korun.

Společné představenstvo nemocnic chce snížit náklady na materiál a nakupovat ho společně pro všechny nemocnice, také vyrovnat mzdy v jednotlivých nemocnicích. V krajských nemocnicích chybí podle Čunka asi 160 sester a pomocného personálu. „U lékařů jsou to spíše jednotky, odborní pracovníci,“ uvedl Čunek. Kraj chce příští školní rok pokračovat s nemocnicemi v podpoře stipendií studentům předposledních a posledních ročníků vysokých či vyšších odborných škol, kteří se rozhodnou začít po ukončení studia pracovat v některé z krajských nemocnic. Každá nemocnice může dostat od kraje na stipendia až 300.000 korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?