Zlínská krajská nemocnice má opět traumatologické centrum

27. 1. 2016 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská nemocnice Tomáše Bati (KNTB) ve Zlíně má opět traumatologické centrum. Rozhodnutí ministerstva zdravotnictví o udělení statusu traumacentra obdrželo vedení nemocnice v pondělí, sdělila ČTK mluvčí nemocnice Karla Havlíková.


Výhodou traumacentra, které bude poskytovat péči pacientům s komplikovanými úrazy z celého Zlínského kraje, je to, že bude moci žádat o dotace, řekl dnes ČTK hejtmanův náměstek Lubomír Nečas (SPO).

„Nemocnice bude moci čerpat finance z dotací, které na tato centra většinou přicházejí, jednak z ministerstva zdravotnictví a z Evropské unie. Pokud bude plnit kompletně svou činnost, také zdravotní pojišťovny mohou více hradit tuto péči nemocnici,“ uvedl Nečas. Peníze by se podle něj daly použít na výměnu přístrojů. „Pokud bychom chtěli ve Zlíně pořídit robotickou chirurgii, pokud bude traumacentrum, bude mít tato nemocnice přednost v pořízení robota,“ řekl Nečas.

Nemocnice je podle něj v republice asi jediná, která má téměř všechna centra, funguje tam onkologické, kardiologické, neurologické či neonatologické centrum. „Je to ale i závazek a velké břemeno. Není problém ani v přístrojích, ale ve specializacích lékařů. Dneska víme, že nám třeba chybí v této nemocnici cévní chirurgové, takže proto traumacentrum bude jmenováno pouze na tři roky a do tří let je třeba doplnit personálie,“ řekl Nečas, podle kterého se však z pohledu pacientů nic nemění.

„Traumacentrum poskytuje neodkladnou léčebnou péči pacientům v bezprostředním ohrožení života nebo ve stavu, kdy prodlení v poskytnuté léčebné péči může vést k ohrožení základních životních funkcí, zejména u polytraumat, jiných vážných úrazů nebo onemocnění, jejichž léčba může s vysokou pravděpodobností vyžadovat neodkladnou chirurgickou intervenci,“ řekl Nečas.

Traumacentrum ve zlínské nemocnici je podle Havlíkové dvanácté v zemi a čtvrté na Moravě. „Traumatologické centrum fungovalo v KNTB již od roku 2001, kdy byla v ČR poprvé zorganizována síť těchto center. K 1. lednu 2009 bylo při reorganizaci sítě traumatologické péče v ČR naše traumacentrum ještě s dalšími třemi zrušeno. Vedení nemocnice se po nezbytných přípravách do auditu o reinstalaci traumacentra přihlásilo v listopadu 2015 a status nám byl opět přiznán,“ uvedl ředitel nemocnice Pavel Calábek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?