Zlínská krajská nemocnice zastavila propad v hospodaření

21. 5. 2014 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně zastavila poprvé od roku 2008 propad v hospodaření. Za letošní první čtvrtletí sice vykázala ztrátu 1,1 milionu korun, v tomto hospodářském výsledku však nejsou zaúčtovány slíbené kompenzace regulačních poplatků, sdělila ČTK mluvčí nemocnice Karla Havlíková.


Poplatky za první čtvrtletí loňského roku činily 6,5 milionu korun. To znamená, že reálným hospodářským výsledkem nemocnice za první tři letošní měsíce by byl zisk 4,7 milionu korun, uvedla mluvčí. Loni měla nemocnice za první čtvrtletí ztrátu 24,8 milionu korun.

Na dobrém hospodaření se podle ředitele nemocnice Pavla Calábka projevilo zavedení elektronických aukcí, vícestupňové kontroly vykazování výkonů vůči zdravotním pojišťovnám i personální změny na klíčových postech. „Samozřejmě nadále dodržujeme striktní úsporná opatření v rámci investic a nákupu přístrojů. V této oblasti se zaměřujeme jen na nutnou obnovu havarijních stavů nebo se spoluúčastí dotačních titulů,“ uvedl Calábek. Na výsledky má podle něj vliv také nová úhradová vyhláška.

„Úsporná opatření rozhodně nejsou na úkor pacientů. Svědčí o tom například zavádění nových metod v péči o nemocné, jako například v oblasti intervenční kardiologie zahájení intervenční léčby srdeční arytmie. Obhájili jsme také status onkologického, iktového, perinatologického a kardiovaskulárního centra,“ podotkl ředitel.

Nemocnice loni vykázala ztrátu 192 milionů korun. Ve ztrátě skončily také další dvě nemocnice zřizované krajem, ve Vsetíně a Kroměříži. Jen Uherskohradišťská nemocnice hospodařila se ziskem 6,5 milionu korun. Celkově loni skončily krajské nemocnice v rekordní ztrátě 270 milionů korun. Podle hejtmanství se nemocnice dostaly do tíživé situace zejména kvůli úhradové vyhlášce, letos je vyhláška příznivější.

Krajští zastupitelé schválili na jaře poskytnutí úvěru 180 milionů korun, který má pomoci překlenout problémy související s dlouhodobě nesplácenými závazky. Zlínská nemocnice dostala 140 milionů korun. „Tyto prostředky byly neprodleně poukázány na úhradu závazků vůči dodavatelům a zkrátili jsme tak dobu splatnosti o pět měsíců. To nám dává pro další období výrazně lepší vyjednávací podmínky vůči dodavatelům,“ řekl Calábek.

Ve Zlíně bylo loni hospitalizováno 40.000 pacientů, z toho 7492 bylo z okresů Uherské Hradiště, Vsetín a Kroměříž. „Jako jediná nemocnice v kraji zajišťujeme péči ve všech specializacích po dobu 24 hodin denně,“ podotkl ředitel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?