Zlínská nemocnice akutně hledá dárce krve skupiny A

16. 8. 2017 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Transfuzní stanice zlínské krajské nemocnice akutně hledá dárce krve skupiny A. V nemocnici bylo najednou několik pacientů, kteří potřebovali hodně krve, řekla mluvčí krajských nemocnic Dana Lipovská.


„O prázdninách je tradičně méně dárců a ve spojení s úrazy a například dopravními nehodami se může stát, že nějaká krevní skupina pochybí nebo je potřeba doplnit zásoby, to je teď i případ Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně,“ řekla mluvčí.

Uherskohradišťská nemocnice potřebuje více dárců krevní skupiny B minus. „Kroměřížská ani Vsetínská nemocnice nyní nemají akutní potřebu žádné krevní skupiny, Vsetínská nemocnice však akutně hledá dárce plazmy pro zajištění srpnových a zářijových odběrů,“ uvedla Lipovská.

„Nejžádanější, a proto vzácná je 0 minus, která je univerzální. Nejméně dárců je s krevní skupinou AB, která je málo častá,“ řekla Lipovská. Nemocnice však uvítají každého nového dárce, registr je třeba neustále obnovovat.

Zlínská transfuzní stanice měla loni 4665 stabilních dárců krve, poprvé přišlo darovat 677 lidí. Do Vsetínské nemocnice přišlo loni poprvé darovat krev 259 lidí, což je o stovku více než v roce předchozím, tamní hematologicko-transfuzní oddělení loni evidovalo 2770 odběrů od dobrovolných dárců krve, což je o více než 600 více než v roce 2015.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?