Zlínská nemocnice byla na konci února ve ztrátě 6,5 mil. Kč

13. 4. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Zlínská krajská nemocnice byla na konci února ve ztrátě 6,5 milionu korun. Loni za stejné období činila ztráta asi 600.000 korun, řekl ČTK hejtmanův náměstek Lubomír Nečas (SPO).


Ostatní tři krajské nemocnice, v Uherském Hradišti, Vsetíně a Kroměříži, hospodařily letos ke konci února se ziskem několika milionů korun.

„Příčinou průběžné ztráty ve zlínské Baťově nemocnici bude zvýšený nákup drahých léků, které zatím nebyly kryty ze zdravotního pojištění. Je tam také nárůst mzdových prostředků, ale ten byl plánovaný. Současně můžeme říct, že zálohy od zdravotních pojišťoven tato nemocnice dostala o asi 20 milionů vyšší než v předcházejícím roce,“ uvedl Nečas.

Vsetínská a Kroměřížská nemocnice vykázaly na konci února zisk asi pět milionů, loni byla tato částka podle Nečase podobná. Uherskohradišťská nemocnice byla po dvou měsících letošního roku v zisku 4,5 milionu korun, loni ve stejné době byla částka asi o milion vyšší.

Loni vykázaly krajské nemocnice podle předběžných výsledků zisk 72 milionů korun, z toho u zlínské nemocnice činil 9,7 milionu korun. Předloni byl zisk nemocnic necelých 60 milionů korun před zdaněním. V roce 2013 však nemocnice hospodařily s rekordní ztrátou 270 milionů korun, ztráta zlínské nemocnice T. Bati činila v tom roce 190 milionů korun. Lepší výsledky později podle Nečase způsobila příznivější úhradová vyhláška.

V kraji je stejně jako v jiných částech země nedostatek některých lékařů, zejména internistů, gynekologů a lékařů ARO. „Nemocnice ale zajišťují péči v plném rozsahu. Neuvažuje se ani o omezování lůžek ani oddělení,“ uvedl Nečas. Podle něj internisté citelně chybějí zejména v Kroměřížské nemocnici.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?