Zlínská nemocnice má novou kožní ambulanci, přibývá melanomů

1. 3. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně otevřela na kožním oddělení novou ambulanci pro mateřská znaménka, sdělila ČTK mluvčí nemocnice Karla Havlíková. Jako jediná ambulance v kraji je podle ní vybavená digitálním dermatoskopem.


Navíc má přímou návaznost na onkodermatologickou komisi, tým složený z kožního lékaře, onkologa a plastického chirurga. Počet lidí s kožním nádorem melanomem v kraji stoupá.

„Naší snahou bylo zvýšit dostupnost vyšetření mateřských znamének, protože v populaci přibývá rizikových, takzvaných dysplastických névů i případů zhoubného melanomu. V loňském roce prošlo naším pracovištěm více než 160 pacientů s melanomem, nejmladšímu z nich bylo 25 let. Jestliže jsme před 15 lety diagnostikovali průměrně jeden melanom týdně, dnes běžně vidíme každý týden tři případy,“ uvedla primářka kožního oddělení nemocnice Hana Tomková.

Pokud si lidé podle jejích slov najdou na kůži jakoukoli nepravidelnou pigmentaci, měli by ji co nejdříve ukázat přímo kožnímu lékaři. K vyšetření se mohou objednat telefonicky, není třeba mít žádné doporučení, vyšetření dermatoskopem je ve zlínské nemocnici zdarma.

V nejasných případech a při podezření na melanom kožní lékař doporučí vyšetření digitálním dermatoskopem. Případy podezřelé ze zhoubného bujení řeší onkodermatologická komise.

„Za velmi důležité považujeme pravidelné samovyšetřování kůže, při kterém by nám mělo být podezřelé každé znaménko, které je asymetrické, má nepravidelné okraje nebo barvu, velikost nad šest milimetrů a které se mění co do velikosti, tvaru či barevnosti, svědí nebo na povrchu krvácí,“ uvedla primářka.

K rizikovým faktorům pro vznik melanomu patří světlý fototyp kůže s tendencí ke spálení, nadměrný a opakovaný pobyt na slunci, navštěvování solárií, velký počet znamének a pih, přítomnost atypických znamének a výskyt melanomu v rodině.

Lékaři kožního oddělení se každoročně účastní preventivních akcí, jako je Den melanomu, který letos připadá na 9. května. Ve dnech 16. až 17. května bude ve Zlíně také Stan proti melanomu. „Není však třeba čekat až na tyto akce. Včasné zachycení a odstranění melanomu je totiž pro další prognózu pacienta nejdůležitější. I proto jsme se rozhodli zavést speciální ambulanci pro pigmentové névy,“ řekla Tomková.

V Česku připadá ročně na 100.000 obyvatel 21 případů melanomu, z toho pět pacientů na stejný počet obyvatel umírá. Každý rok je nově diagnostikováno přes 2000 pacientů s melanomem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?