Zlínská nemocnice modernizuje své perinatologické centrum

10. 6. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně bude modernizovat své perinatologické centrum. Nemocnice pořídí za téměř deset milionů korun 13 přístrojů pro novorozenecké, dětské, oční a ORL oddělení, sdělila ČTK mluvčí nemocnice Karla Havlíková.


„Oční oddělení získá například sítnicovou kameru za více než čtyři miliony korun, novorozenecké spolu s dětským oddělením sonografický přístroj za téměř 2,5 milionu korun. Přes půl milionu bude stát dětský flexibilní rhino-laryngo videoendoskop pro ORL oddělení,“ uvedl ředitel nemocnice Pavel Calábek.

Nemocnice získala na projekt podporu norských fondů, která pokryje 60 procent výdajů.

„Cílem je zkvalitnit diagnostickou a terapeutickou péči v oblasti očních vad, vrozených vad srdce, poruch srdečního rytmu, patologických nálezů mozku, srdce, dutiny břišní a další,“ uvedl primář novorozeneckého oddělení Jozef Macko.

Novorozenecké oddělení pracuje od roku 1997 spolu s gynekologicko-porodnickým oddělením jako perinatologické centrum ustavené ministerstvem zdravotnictví. Centrum soustřeďuje veškeré závažné patologické stavy těhotenství a novorozeneckého věku nejen pro Zlínský kraj. Součástí perinatologického centra je už několik let také centrum prenatální diagnostiky, které podle Macka významně zkvalitnilo odhalování vývojových vad v těhotenství. Modernizace přístrojů je nezbytná, některé nynější vybavení již nestačí na rychlé a kvalitní určení příčin problémů novorozenců, dodal primář.

Porodnice a novorozenecké oddělení ve zlínské nemocnici patří podle jejího ředitele počtem porodů mezi největší v Česku. „V posledních letech se počet hospitalizovaných dětí pohybuje kolem 2500, z toho přibližně 400 dětí hospitalizujeme v oddělení resuscitační, intenzivní a intermediární péče,“ dodal Calábek. Díky novým přístrojům podle něj nebudou muset rodiče s dítětem dojíždět na vyšetření do jiné nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?