Zlínská nemocnice může získat přístroje pro onkologii za 166 mil.

11. 2. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Zlínská nemocnice může získat přístroje pro onkologické centrum v hodnotě 166 milionů korun. Projekt by měla z 85 procent financovat evropská dotace, dalších 24 milionů korun dá kraj.


S uvolněním peněz z rozpočtu již souhlasili krajští radní. Podmínkou evropské dotace je, že musí být vše pořízeno a vyúčtováno do konce letošního roku, řekl novinářům hejtmanův náměstek Lubomír Nečas (SPO).

Nemocnice by podle něj musela nejdříve postavit přístavby pro nové přístroje. Stavby by měly přijít na asi 100 milionů korun. „Nemocnice bude muset přibrzdit některé plánované rekonstrukce, tohle bude prvořadé. Musí počkat například rekonstrukce dětského oddělení nebo transfuzního oddělení,“ uvedl Nečas. „Bude to 'na knap'. Musí být výběrová řízení, musí se také postavit objekty,“ dodal.

Nemocnice přitom loni přišla o třicetimilionovou dotaci z fondů EU na rekonstrukci a dostavbu budovy dětského oddělení, nestihla zorganizovat výběrové řízení.

Nyní by nemocnice mohla pro onkologické centrum získat nový lineární urychlovač, magnetickou rezonanci a PET/CT přístroj. „Po PET/CT přístroji voláme již několik let. Je to computerová tomografie, která současně s nukleárními parametry dovede analyzovat nádor, nejen v tom stavu, co ukáže CT, ale i jak je to místo aktivní, jestli je tam zvýšená aktivita, to nám říká, že je tam bujení, bude se nádor více metastázovat a podobně,“ podotkl Nečas.

Podle jeho slov ještě přístrojová komise nerozhodla, zda bude nemocnice moci pořídit magnetickou rezonanci a PET/CT. Lineární urychlovač je již schválen, poznamenal náměstek. Komise podle jeho slov zkoumá personální obsazení centra i hospodaření nemocnice.

V předchozím projektu podpořeném 81 miliony korun z evropských dotací nemocnice modernizovala a obnovila další přístrojové vybavení onkologického centra, pořídila dvě desítky přístrojů. Centrum je jediným komplexním onkologickým centrem ve Zlínském kraji. „Kvůli rostoucímu výskytu zhoubných nádorů v celé České republice i ve Zlínském kraji a v zájmu efektivity poskytované zdravotní péče je nezbytné průběžně vybavovat specializovaná pracoviště nejnovější přístrojovou technikou,“ podotkl Nečas.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?