Zlínská nemocnice vybaví onkologické centrum přístroji za 96 mil.

11. 12. 2013 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně pořídí nové přístroje a obnoví staré vybavení onkologického centra za 96 milionů korun. ČTK o tom informovala mluvčí nemocnice Karla Havlíková.


Nemocnice získala na projekt evropskou dotaci 81,6 milionu korun, zbytek uhradí Zlínský kraj. Pracoviště je jediným komplexním onkologickým centrem ve Zlínském kraji.

Vedení nemocnice chce centrum vybavit zejména přístroji zaměřenými na zlepšení diagnostiky nemocí a invazivních zákroků u pacientů. „Počítáme však také s modernizací vybavení laboratoří a radioterapie,“ uvedl ředitel nemocnice Pavel Calábek.

Nemocnice plánuje například technické vylepšení současného lineárního urychlovače a obnovu plánovacího systému pro radioterapii. Lineární urychlovač je nyní v provozu 12 hodin denně, ošetří každý den asi 60 pacientů.

„Kapacita přístroje je nyní naplněna. Při výměně stínícího systému, která je součástí modernizace přístroje, dojde ke zkrácení času vlastního ozáření a tím ke zvýšení kapacity přístroje,“ uvedl primář onkologického oddělení Milan Kohoutek. Ozáření tak bude kvalitnější a sníží radiační zátěž zdravých tkání a pacienta.

Nové přístroje by měla dostat také další oddělení. Nahradí se například starý analyzátor krvinek nebo pojízdné digitální rentgeny. Mezi nové přístroje bude patřit 3D endoskopická sestava nebo ultrazvukový přístroj s možností pooperačního zobrazení.

Zlínská nemocnice se potýká stejně jako další v kraji s ekonomickými problémy. Výjimkou je Uherskohradišťská nemocnice, která jako jediná neskončila loni ve ztrátě. Závazky krajské nemocnice vůči dodavatelům a bankám k polovině letošního roku přesáhly miliardu korun. Desítky milionů dluží i nemocnice ve Vsetíně a Kroměříži.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?