Zlínská nemocnice vybavuje onkologické centrum novými přístroji

23. 1. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Zlínská nemocnice obnovuje zařízení svého onkologického centra, které je jediným komplexním onkologickým centrem ve Zlínském kraji. Na modernizaci a obnovu přístrojů má nemocnice k dispozici 81 milionů korun z evropských dotací.


Chce pořídit dvě desítky přístrojů, několik jich už získala, loni v prosinci dostalo oddělení nukleární medicíny novou gamakameru. Nyní mají lékaři Onkogynekologického centra novou operační 3D laparoskopickou sestavu a ultrazvuk, který se dá využít přímo při operaci. Přístroje umožňují operace nejsložitějších nádorů, řekla ČTK mluvčí nemocnice Karla Havlíková.

„Při použití 3D laparoskopické sestavy operatér operuje s pomocí 3D brýlí. Prostorový obraz mu pomáhá k přesnějšímu operačnímu postupu, preparaci tkání a nepopiratelnou výhodou je šití pomocí laparoskopických nástrojů. Pomocí peroperačního ultrazvuku je možné během operace přímo v operační ráně provádět ultrazvukové vyšetření. To napomáhá k přesné navigaci operatéra do oblasti patologie, která zrakem není vidět,“ uvedl primář gynekologicko-porodnického oddělení Zdeněk Adamík.

Nové přístroje za zhruba pět milionů korun umožňují operovat nejsložitější nádory. Lékaři tak mohou provádět komplexní diagnostiku a léčbu zhoubných ženských nádorů, také ozařování, chemoterapii a biologickou léčbu.

„Pro pacientky ze Zlínského kraje to znamená, že nemusejí být posílány mimo Zlínský kraj,“ podotkl primář. Onkogynekologické centrum ročně zachytí asi 160 nových onkologických onemocnění a provede stovku radikálních operací. Gamakameru za téměř deset milionů korun využívá oddělení nukleární medicíny, kterým projde ročně až 6000 pacientů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?