Zlínská záchranka bude mít modernizované operační středisko

31. 3. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje bude mít modernizované krajské operační středisko. Vybaveno bude novými technologiemi, investice si vyžádá asi 38 milionů korun, 85 procent pokryla evropská dotace, řekl ČTK hejtmanův náměstek Lubomír Nečas (SPO).


Hlavním přínosem modernizovaného střediska bude podle něj především rychlost. „Předávání informací mezi jednotlivými operátorkami bude rychlejší, také spojení s policií a hasiči,“ podotkl Nečas.

Například jedním zmáčknutím se podle něj přepojí hovor na tři nebo čtyři místa. „Operátoři budou moci sledovat jednu věc, bude automatické vytáčení na hasiče, také například na obrazovkách budou přehlednější mapy, bude možné lépe sledovat pohyb sanitek,“ uvedl Nečas.

Nově vybavené operační středisko vznikne v nynějších prostorách záchranky ve Zlíně. Spuštění nových technologií se podle Nečase očekává na začátku května.

Záchranná služba v posledních letech také buduje nové výjezdové základny, letos vznikne jedna v Buchlovicích na Uherskohradišťsku. Síť stanovišť záchranky tak bude v kraji téměř kompletní, zvažuje se ještě stavba základny například ve Slušovicích na Zlínsku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?