Zlínská zdravotnická škola otevře obor Diplomovaná dětská sestra

28. 2. 2019 7:54
přidejte názor
Autor: Redakce
Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Zlín upravuje studijní obory s ohledem na aktuální potřeby zdravotnictví. Od letošního září zavádí nový čtyřletý maturitní obor Praktická sestra. Vyšší odborná škola zdravotnická otevře nový obor Diplomovaná dětská sestra. Sdělila to Helena Mráčková z odboru kanceláře hejtmana.


Oborem Diplomovaná dětská sestra škola navazuje na dlouholeté zkušenosti s výukou této specializace. "Naše škola je jedinou zdravotnickou školou ve Zlínském kraji, která má mnohaletou tradici ve vzdělávání dětských sester. Bohužel kvůli systémovým změnám byl tento zdravotnický obor před 14 lety zrušen, což se však ukázalo jako krok neuvážený a nekoncepční. V nemocnicích se začal projevovat výrazný nedostatek pracovníků s touto odborností. Věříme, že tato nabídka zaujme maturanty, kteří by rádi pracovali s malými dětmi," uvedl ředitel školy Hynek Steska.

Současný maturitní obor Zdravotnický asistent se transformuje na obor Praktická sestra kvůli potřebám zaměstnavatelů a s ohledem na změny ve zdravotnické legislativě. Všeobecná sestra musí mít v současné době čtyři roky střední školy a tři roky bakalářského vzdělání na vysoké škole či tříletého oboru na vyšší odborné škole. Po vystudování zdravotnické střední školy v oboru zdravotnický asistent je možné pracovat jako takzvaná praktická sestra.

"Vítáme iniciativu zlínské zdravotnické školy, která tradičně připravuje pro praxi zdravotníky s vysoce kvalitním vzděláním a průpravou. Škola letos oslaví 70 let od svého založení a kvituji, že kromě řady akcí společenského a reprezentativního charakteru přizpůsobuje také svou studijní nabídku aktuálním vzdělávacím potřebám," uvedl krajský radní Petr Gazdík (STAN).

V nemocnicích zřizovaných Zlínským krajem stejně jako v ostatních zařízeních v republice zdravotní sestry chybí. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky v akutní lůžkové péči v zemi chybí kolem 3000 sester.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?