Zlínské klinice přibylo po kampani dárkyň vajíček

8. 6. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Zlínské Klinice reprodukční medicíny a gynekologie přibylo po kampani dárkyň vajíček. Dárkyně jsou stále více potřeba, jak se zvyšuje počet pacientek kliniky, která patří k největším v zemi. Neustále se zvyšuje věk pacientek, ženy většinou kolem 40. roku potřebují ke své léčbě darovaná vajíčka, řekl ČTK ředitel kliniky David Rumpík.


„Vlastní vajíčka žen po 40. roce často již nejsou tak kvalitní, aby mohly mít vlastní dítě,“ podotkl Rumpík. Kampaň, kterou klinika k získání dárkyň dělala, podle něj hodně pomohla. „Ne, že bych jich bylo dostatek, ale podařilo se uspokojit pacientky na čekacích listech. Díky tomu se nestalo, že by pacientka čekala na darovaná vajíčka déle než dva měsíce,“ uvedl ředitel.

Klinika má v databázi asi 300 dárkyň, ty však nemohou dávat neomezeně. Většinou se akceptují maximálně tři cykly darování. „Další ze zdravotních důvodů už nedoporučujeme,“ řekl Rumpík.
Klinika loni provedla více než tisícovku cyklů umělého oplodnění. Úspěšnost závisí také na věku pacientek, do 40 let skončí oplodnění těhotenstvím asi u poloviny žen, u starších úspěšnost klesá na 30 až 40 procent.

„Jedním z alarmujících ukazatelů je průměrný věk prvorodičky, s napětím očekáváme čísla z loňského roku ze statistického úřadu. Domníváme se, že poprvé v historii Československa dosáhne průměrný věk prvorodičky 30 let, respektive přesáhne tu magickou hranici. Je to jeden z hlavních důvodů, proč potom ženy nemohou mít děti, tedy oddalování těhotenství a klesající spermiogram na straně mužů,“ řekl Rumpík.

Klinika pomohla na svět již více než 3000 dětem, asi 25 procent pacientů tvoří zahraniční klientela, zejména z evropských zemí či Ruska. Klinika dnes v areálu zlínské Baťovy vily uspořádala setkání rodin s dětmi narozenými pomocí technik asistované reprodukce, akce se konala již 11. rokem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?