Zlínské klinice reprodukční medicíny přibývá zahraničních klientů

3. 6. 2013 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Zlínské Klinice reprodukční medicíny a gynekologie, která je jedním z největších zařízení svého druhu v zemi, přibývá zahraniční klientela. Oproti roku 2011 se zvedla dvojnásobně, a pomáhá tak klinice vyrovnat se s mírným poklesem počtu domácích pacientek. Klinika nyní funguje asi na 75 procent kapacity, řekl ČTK její ředitel David Rumpík. Od založení kliniky v roce 2001 se ve Zlíně narodilo asi 2650 dětí počatých metodou asistované reprodukce. Rodí se tak zhruba čtyři procenta všech dětí.


Loni klinika podle Rumpíka provedla přes 1000 cyklů asistované reprodukce. Obsloužila kolem 600 českých párů a jen o něco málo méně klientů ze zahraničí. Ti v roce 2011 tvořili asi pětinu celkového počtu, nyní jich je výrazně více. „Téměř 45 procent všech našich klientů jsou pacientky z ciziny. Naše léčba je kvalitní a ve srovnání s jinými zeměmi jsme levnější. Vyhledává nás tak velké množství zahraničních pacientů,“ přiblížil Rumpík. Část jich je například z USA, Německa či Francie.

V posledních letech do Zlína jezdí také řada rusky mluvících klientů. „Intenzivně se těmto zemím věnujeme. Jsme jim relativně blízko, tito lidé dříve cestovali například do Izraele, Turecka nebo Kypru, pak si našli nás. Poskytujeme jim maximální servis, Naši lékaři mluví plynule rusky, sestřičky i embryologové mají placenou ruštinu. Je to takový návrat trochu do našeho nostalgického mládí,“ sdělil Rumpík. Před pěti lety prý do Zlína přijel jeden rusky mluvící pár za dva měsíce, nyní jich je asi deset každý měsíc.

Klinika například také úzce spolupracuje se dvěma zařízeními v Kazachstánu, v Astaně a Almatě. „Dělají přípravu, vyšetření, léčba probíhá u nás. Dříve lidi posílali do Německa nebo do Švýcarska, ale když si srovnali cenu a kvalitu, vyhráli jsme my,“ doplnil Rumpík. Českých párů na kliniku přijde měsíčně kolem 50, což je podle ředitele pokles o pět až deset procent.

„Je to trochu ovlivněné i populační křivkou. Silné ročníky 1968 až 1972 už mají víceméně své reprodukční povinnosti splněny. Pokud nemají, tak už mají v hlavě rozhodnuto, že děti mít nechtějí. Potom byl v populaci úbytek, ročníky 1973, 1974 a nahoru byly trošku slabší,“ doplnil Rumpík. Přesto zatím díky péči kliniky narozené české děti výrazně převládají. Bylo to vidět i na sobotním dětském dnu, který klinika pro „své“ děti a jejich rodiče pořádala.

Poděkovat lidem z kliniky přijela s manželem a ročními dvojčaty Silvií a Sofií i Sylva Slunéčková ze Zlínska. „Trvalo nám 20 let, než se nám miminko podařilo. Vystřídali jsme tři různá centra, až tady se to povedlo,“ zavzpomínala Slunéčková. Akce se zúčastnilo několik set dětí s rodiči i prarodiči. Nejstarším dětem z kliniky je kolem deseti let, nejmladší mají 14 dnů. „Je to příjemné setkání, ze kterého čerpáme energii na celý rok. Doufám, že letos překročíme hranici 3000 dětí, kterým jsme pomohli na svět,“ uzavřel Rumpík.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?