Zlínské onkologické centrum získá přístroje za 165 mil. Kč

10. 9. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Onkologické centrum ve zlínské krajské nemocnici čeká další modernizace. Nákup nových přístrojů si vyžádá 165 milionů korun, z toho 85 procent pokryje evropská dotace, zbytek zaplatí kraj coby zřizovatel nemocnice. Podmínkou dotace však je, že projekt musí být hotov do konce letošního roku, řekl ČTK hejtmanův náměstek Lubomír Nečas (SPO).


Nemocnice pro přístroje musí postavit přístavby k současným budovám. „Některé stavební práce začaly,“ podotkl Nečas. Rozhodnutí ministerstva zdravotnictví o poskytnutí evropské dotace obdržela nemocnice v červnu. Centrum získá lineární urychlovač, magnetickou rezonanci a hybridní přístroj PET/CT, který v kraji zatím chyběl.

Loni přitom nemocnice přišla o třicetimilionovou dotaci z fondů EU na rekonstrukci a dostavbu budovy dětského oddělení, nestihla zorganizovat výběrové řízení.

Nové přístroje podle ředitele nemocnice Pavla Calábka výrazně zlepší podmínky pro poskytování péče o onkologické, neurologické, neurochirurgické a kardiologické pacienty. Přínosem bude zejména zlepšení diagnostiky a snížení radiační zátěže pro pacienty.

Onkologické centrum je jediným pracovištěm se statusem komplexního onkologického centra ve Zlínském kraji. Letos již dokončilo druhou etapu modernizace vybavení, při které získala 20 přístrojů za téměř 96 milionů korun, 85 procent nákladů pokryla evropská dotace.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?