Zlínský kraj chce podpořit zdravotnictví stipendii studentům škol

25. 5. 2016 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Zlínský kraj chce zvýšit počet pracovníků ve zdravotnictví také prostřednictvím stipendií studentům zdravotnických oborů. Od září by peníze měli dostávat studenti vyšších odborných škol (VOŠ), stipendia by měla pokrýt školné, které studenti musejí platit.


Požadavek na studenty VOŠ je největší, odcházejí ze školy přímo do praxe, jsou připraveni, řekl novinářům krajský radní Petr Navrátil (ČSSD).

V kraji je podle něj 140 studentů VOŠ zaměřených na zdravotnické obory. Stejně jako v celé zemi zdravotnický personál v nemocnicích chybí.

Na stipendia by v prvním roce mělo jít podle Navrátila asi půl milionu korun. Ještě není jasné, zda stipendia dostanou všichni studenti, nebo zda se bude zohledňovat jejich prospěch. „Rovněž chceme finančně podpořit souvislé praxe studentů, v tomto případě ve spolupráci s krajskými nemocnicemi,“ uvedl Navrátil.

Asi 90 procent absolventů VOŠ podle něj nastupuje přímo do praxe. Někteří však studia zanechají, také přecházejí na vysoké školy. Letos tak zanechalo studia asi 40 studentů. „Chceme řešit i tu motivaci, aby pokud nastoupí, tak aby zůstali u studia,“ řekl radní.

Kraj dlouhodobě podporuje stipendii učňovské obory vybraných řemesel, která v kraji chybí. „Věříme, že tak, jak se osvědčila stipendia do technického vzdělávání a podpora dlouhodobě na trhu práce žádaných řemesel, přinese i toto opatření pozitivní výsledek a přispěje k řešení neuspokojivé situace ve zdravotnických oborech,“ řekl Navrátil.

V kraji je stejně jako v jiných částech země nedostatek některých lékařů, zejména internistů, gynekologů a lékařů na anesteziologicko- resuscitačních odděleních.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?