Zlínský kraj chystá opravy a přístavby v Kroměřížské nemocnici

1. 9. 2016 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Zlínský kraj chystá opravy a přístavby k objektům v areálu Kroměřížské nemocnice za 135 milionů korun. Novinářům to řekl hejtman Stanislav Mišák (ČSSD). Úpravy se týkají budov A a N, vznikne tam prostor pro magnetickou rezonanci a dialyzační sál.


V budově A se počítá s přístavbou, ve které bude umístěna magnetická rezonance, a částečnou rekonstrukcí východního křídla objektu. Diagnostické pracoviště bude navazovat na lůžková oddělení, aby nebylo potřeba přemisťovat pacienty po areálu nemocnice. Investice si vyžádá 75 milionů korun, kraj je dá ze svého rozpočtu, stavební práce by měly začít příští rok v srpnu, potrvají téměř rok.

V budově N vznikne po kompletní rekonstrukci a přístavbě dialyzační sál s 11 lůžky a třemi jednolůžkovými boxy. „Počet pacientů se v kraji zvyšuje, je nutné rozšíření dialýzy,“ řekl dnes ČTK hejtmanův náměstek Lubomír Nečas (SPO).

„Stávající stav budovy N neodpovídá zdravotnickému provozu, je kapacitně nedostatečná a nevyhovuje současným hygienickým požadavkům pro dialyzační provoz. Rovněž rozdělení hemodialyzačního střediska do dvou budov N a B je z hlediska provozního uspořádání, hygienických a pracovně bezpečnostních předpisů nevyhovující,“ uvedl hejtman. V přístavbě bude hlavní dialyzační sál a boxy se zázemím pacientů. V prvním patře původní budovy bude zázemí, v dalším patře strojovna, šatna personálu, pracovny a sklady. Úpravy si vyžádají téměř 50 milionů korun, stavba začne v únoru, potrvá do listopadu. V areálu bude také odstraněna mazutová kotelna, na volné ploše vznikne parkoviště.

Do měsíce by měla také začít stavba interního oddělení ve Vsetínské nemocnici za 185 milionů korun, kterou posvětil i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Současná budova interny je více než sto let stará a je ve špatném stavu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?