Zlínský kraj chystá rekonstrukci záchytky, hotová bude v létě

25. 3. 2015 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Zlínský kraj chystá přesunutí protialkoholní záchytné stanice v areálu Kroměřížské nemocnice a rekonstrukci nových prostor pro tyto účely. Hotová je projektová dokumentace, rekonstruovat by se mělo od května do srpna, řekl novinářům hejtmanův náměstek Lubomír Nečas (SPO).


Jediná záchytka v kraji bude sídlit v budově H, která dosud sloužila jako technické zázemí nemocnice. Nynější prostory v objektu A jsou pro záchytnou stanici nevyhovující, nachází se v něm také chirurgie. Záchytka provoz chirurgických oborů narušuje, stěžují si pacienti i personál, uvedl Nečas. Výtky k prostorám měla i veřejná ochránkyně práv, která záchytku loni navštívila. „Vytýkala zejména špatné zázemí pro klienty i personál,“ řekl ČTK Nečas.

Rekonstrukce budovy H si podle něj vyžádá asi 7,3 milionu korun. Objekt je oddělen od dalších provozů nemocnice, přitom je v dosahu lékařů.

Kraj na provoz záchytné stanice dává ročně asi šest milionů korun, jde o takzvanou vyrovnávací platbu, která uhradí ztráty nemocnice s provozem záchytky. Kraj předloni výrazně snížil cenu za pobyt na záchytce, velká část klientů totiž poplatek neuhradila a nemocnici se nedařilo jej vymoci, musela však z dané částky platit daň. Ztráta nemocnice tak dosáhla za několik let až na 25 milionů korun. Cena za pobyt se proto snížila z 8455 korun na 750 korun, letos platí klienti 850 korun. Platební morálka klientů se mírně zlepšila, pobyt uhradí asi 30 procent lidí.

Loni na záchytce skončilo 1282 lidí. Každým rokem se jejich počet zvyšuje, v roce 2013 záchytka evidovala 1088 klientů. Kraj zřídil záchytku v Kroměříži v roce 2004, když stát na krajské samosprávy převedl nemocnice a psychiatrická léčebna v Kroměříži odmítla dále centrální záchytnou stanici provozovat. Podle zákona je povinností kraje provoz tohoto zařízení zabezpečit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?